FLYKTNINGESTRØM: Interne flyktninger fra Ramadi strømmer mot Bagdad. IS har stengt av vannet i de knusktørre områdene. Foto: Reuters
FLYKTNINGESTRØM: Interne flyktninger fra Ramadi strømmer mot Bagdad. IS har stengt av vannet i de knusktørre områdene. Foto: ReutersVis mer

Stenger vannforsyningen

IS-taktikk for å tørke ut regjeringskontrolerte områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamske staten (IS) har stengt av vannforsyningen fra en innsjø ved byen Ramadi, som de erobret i mai. Uttørkingstaktikken kan føre til epidemier av sykdommer og til sult. 
Det opplyser høvdingen i provinsrådet i Anbar Sabah Karhout til nyhetsbyrået AFP.

Dette er en kjent taktikk fra IS, for de har gjentatte ganger gått inn for å få kontroll over demninger og innsjøer som er viktige i vannforsyningen. Målet er å stenge av vannet til områder som er under fiendens kontroll. Eller de åpner opp alle slusene for å lage flom og hindre militære framrykkinger.

Ber om bomber Stengningen senket vannnivået i elva Eufrat og sørget for at ditriktene Khalidiyah og Habbaniyah øst i Anbar-provinsen ble tørrlagt. Disse områdene er blant de siste som er kontrollert av regjeringen i Iraks største provins.

- Den lave vannstanden gjør det nå enklere for IS å angripe, sier Karhout

Nå ber han om at demningen snarest mulig må enten gjenerobres eller bombes.

- Å stenge vannet til Khalidiyah og Habbaniyah vil føre til en stor humanitær krise, ikke bare i dette området, men også lenger sør, sier skeik Rafa al-Fahdawi, som leder Albu Fahad stammen som kjemper mot IS.

Irakiske styrker har i samarbeid med sunni-militser statt i gang en offensiv for å erobre tilbake Ramadi. Men så langt har de ikke kommet lenger enn til forstedene, der de prøver å strupe IS sine forsyningslinjer.
Da den viktige byen ble inntatt av IS i mai var det en stor seier for islamistene. Nå jobber Iraks regjering sammen med en internasjonal koalisjon for å slå tilbake. Men skal irakiske styrker klare å vinne kampen mot IS må styrkene også inkludere moderate sunnier.

Samtidig er det fortsatt betydelig skepsis i sjiastyrte Bagdad mot å drive våpentrening av sunnigrupper.

Oppskrift Den internasjonale koalisjonen mot IS teller rundt 60 land. Tirsdag diskuterte kjernegruppen av 24 land og organisasjoner den militære innsatsen og hvordan opplæringen av den irakiske hæren kan styrkes, hvordan finansieringen av IS kan strupes, og hvordan strømmen av fremmedkrigere kan stoppes.

- Daesh er fortsatt robust og i stand til å gå på offensiven, sier USAs viseutenriksminister Antony Blinken.

Betegnelsen «Daesh» er en fornedrende betegnelse på IS som gruppas motstandere i stadig større grad bruker.

Men han mener den internasjonale oppskriften er den riktige — tross tilbakeslag.