Snømangel i Frankrike:

Stenges midt i sesongen

Skianlegget i Pyreneene stenger midtveis i sesongen. På bildet kan du se hvorfor.

STENGT: Bare én av Le Mourtis ti skiheiser er i drift. De frakter turister opp med turutstyr og sykler istedenfor med ski. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STENGT: Bare én av Le Mourtis ti skiheiser er i drift. De frakter turister opp med turutstyr og sykler istedenfor med ski. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Årets vinter i Frankrike har så langt vært den mildeste på et århundre. Det betyr problemer for blant annet skianlegg sør i Frankrike i Pyreneene.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Skianlegget i Le Mourtis har nemlig sett seg nødt til å stenge midtveis i vintersesongen som følge av snømangel.

FOR VARMT: Det kommer ingen snø, og det er også for varmt til å lage kunstsnø i området. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FOR VARMT: Det kommer ingen snø, og det er også for varmt til å lage kunstsnø i området. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ti varmegrader

- Det er andre året på rad at vi ikke har hatt noe snø, sier Laurent Morel, turist fra byen Toulouse, til Reuters.

Da nyhetsbyrået besøkte området mandag denne uka, var det ti varmegrader. Le Mourtis ligger på 1350 høydemeter over havet.

Direktøren for Le Mourtis skianlegg, Christophe Esparseil, beskriver det som en enkel avgjørelse å stenge skianlegget overfor Sky News.

- Vi tok avgjørelsen om å stenge fordi vi ikke kunne garantere maksimal sikkerhet for vår kundere til å stå på ski, sier han.

FIRKANTET: Et isfjell NASA oppdaget tidligere i oktober vekker oppsikt på grunn av sin helt spesielle rette og firkantede form. Video: CNN Vis mer

Mildeste på et århundre

Sist gang Frankrike opplevde en like mild desember og januar, var i 1900, ifølge Meteo-France, den statlige meteorologtjenesten i Frankrike.

De ser et klart mønster med mildere vintre. Det betyr i praksis at skianlegg som ligger på rundt 1600 høydemeter oftere vil oppleve så varme vintre at de ikke en gang kan lage kunstig snø, skriver Reuters.

Den franske meteorologen Christelle Robert ved Meteo-France mener klimaendringene vil ha drastiske følger for skianlegg som ikke ligger lenger opp i høyden.

- Hvis vi klarer å begrense oss til to varmegrader økning, kommer vi til å være vitne til noe liknende som i dag, men hvis vi havner på fem eller seks grader før slutten av århundret, ser framtida blek ut, sier hun, ifølge Sky News.

Mild vinter

Også i Norge har årets vinter vært mild. I januar slo klimaforsker Erik Kolstad fast at den sannsynligvis vil være mild og våt helt fram til slutten av mars.

- Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter fram til slutten av mars, sa Kolstad til NRK.

Samme dag ble den norske varmerekorden for januar slått. I Åndalsnes i Møre og Romsdal ble det målt 19 grader 2. januar.

Forrige rekord var på 17,9 grader og ble målt i Tafjord på Sunnmøre i 1989.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer