Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stengt 300 ganger i året

Stadige problemer med Oslofjordtunnelen. - Vi venter på den store smellen.

UTBRENT: Vogntoget som i går tok fyr inne i Oslofjordtunnelen, står helt utbrent tilbake. Foto: JONNY OLSEN
UTBRENT: Vogntoget som i går tok fyr inne i Oslofjordtunnelen, står helt utbrent tilbake. Foto: JONNY OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gårsdagens dramatiske brann i Oslofjordtunnelen, der 34 personer ble fanget langt under havbunnen mens giftig røyk fylte tunnelløpet, er langt fra det første uhellet i prestisjekonstruksjonen; Aftenposten skriver i dag at tunnelen er stengt 300 ganger i året.

- Vi venter bare på den store smellen, sier Olav Klasson Vefald, regionssjef for Buskerud, Vestfold og Telemark i Norges Lastebileier Forbund, til avisa.

- Underdimensjonert Han mener tunnelen, som sto ferdig i 2000, er underdimensjonert.

- Den er håpløs fordi den er så bratt, lang og uten forbikjøringsmuligheter, sier han.

Han får støtte av sin forbundskollega Erik Rynning, regionssjef for Oslo, Østfold og Akershus.

- Det er for bratt begge veier. Vi går bare og venter på at det skal skje en fatal ulykke der nede, sa Rynning til Dagbladet i går.

Fra flere hold spekuleres det på om varmgåtte bremser i vogntoget som brant, er brannårsaken.

Ofte brann Dagbladet registrerer flere ganger i året større og mindre branntilløp i tunnelen; seinest i mars ble fire personer sendt til sykehus da et vogntog begynte å brenne.

Statens vegvesen opplyser til Aftenposten at de aller fleste av stengningene - mellom 250 og 270 av 300 - ikke er planlagt.

FRYKTET DET VERSTE: Utenfor tunnelen visste redningsmannskapene at det fortsatt befant seg folk inne i tunnelen, men kunne lite gjøre. Foto: JONNY OLSEN
FRYKTET DET VERSTE: Utenfor tunnelen visste redningsmannskapene at det fortsatt befant seg folk inne i tunnelen, men kunne lite gjøre. Foto: JONNY OLSEN Vis mer

I tillegg til branntilløpene inntreffer mindre uhell, som f.eks. at gjenstander faller av biler, eller biler går tomme for drivstoff - samt større hendelser som vannlekkasjer og jordskred.

- For dårlig sikret I går uttalte Erik Rynning i Lastebileierforbundet at sikkerheten i tunnelen er for dårlig. Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken, mener det har sammenheng med at Norge er unntatt fra EU-direktivet om tunnelsikkerhet.

- Vi trenger bedre varsling, bedre lys og markering, parallell rømningstunnel, sier han til Aftenposten.

De 34 som ble fanget i tunnelen under brannen, var innesperret i to og en halv time før de ble hentet ut. Av dem ble til sammen 12 sendt til sykehus, ingen alvorlig skadd.

Det er foreløpig uklart når den sentrale ferdselsåren kan åpnes for trafikk igjen. Inntil videre drives det opprydningsarbeid på stedet, opplyser Vegvesenet.