Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stengt av vann

Vannstanden i Oslofjordtunnelen mellom Drøbak og Hurum var ved 13-tiden bare 40 centimeter under det elektriske anlegget, og vannet stiger med 10 centimeter i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drøbak/Oslo (NTB): Seks tankbiler kjører i skytteltrafikk for å få vann ut fra bunnen av tunnelen etter at pumpene stanset natt til lørdag eller lørdag morgen uten at noen oppdaget det. Sivilforsvaret i Buskerud, Oslo og Akershus er innkalt for å legge ut lensepumper som kan ta unna de store vannmassene.

Når pumpene fungerer regner man med at situasjonen vil være under kontroll, men det kan ta tid å få dem operative fordi det er halvannen kilometer til begge åpningene. Samtidig kjemper brannmannskaper for å hindre at vannet stiger for raskt.

Det var to 70-åringer i en personbil som klokken 08.50 oppdaget at pumpene ikke lenger fungerte, da bilen de kjørte stanset med et kraftig rykk i bunnen av tunnelen og utløste begge airbagene. De to ble brakt til sykehus, men er ikke alvorlig skadd.

Ifølge brannmester Lasse Botten i Søndre Follo brannvesen er det kommet flere tusen kubikkmeter vann inn i tunnelløpet.

Ved operasjonssentralen i Follo politidistrikt opplyser Tron Svenkerud at det ikke er noen redningsaksjon som pågår etter at de to i bilen ble brakt ut, men at det er uhyre viktig å redde det elektriske og elektroniske utstyret i bunnen av tunnelen.

- Tankbilene har klart å dempe vannmassene noe, men det monner lite før de store lensepumpene fra Sivilforsvaret er i gang, sier han.

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for Oslofjordtunnelen, men etter situasjonen som oppsto lørdag morgen var det politiet som måtte sørge for å alarmere Sivilforsvaret i tre fylker.

Uansett om materiellet blir reddet eller tunnelen lagt i mørke, vil uhellet opplagt få et etterspill. Brannvesenet i Follo som nå kjemper mot vannmassene har lenge krevd videoovervåking av Oslofjordtunnelen, men har ikke fått støtte for sitt krav hos Statens vegvesen og Vegdirektoratet.

Hvis det hadde vært kameraer i tunnelen ville man trolig oppdaget at pumpene var stoppet før en personbil ble stanset av vannmassene i bunnen av tunnelen.

Den situasjonen som nå er oppstått, der Sivilforsvaret må settes inn for å tømme tunnelen for vann, har ikke vært med i de scenarioer som er diskutert når sikkerheten i tunnelen er drøftet i lokalmiljøet på begge sider av Oslofjorden.

(NTB)

OVERSVØMMES? Natt til lørdag eller lørdag morgen stoppet pumpene i Oslofjordtunnelen å virke. Resultatet er at tunnelen kan bli oversvømt.