Stengt dør for Daniel

I fire år har muskelsyke Daniel Blindheim (9) vært et tastetrykk unna å komme inn på skolen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKJETTEN (Dagbladet): - Jeg synes det er veldig dumt at jeg må vente på at noen kan åpne døra for meg, sier rullestolavhengige Daniel.

Men Skedsmo kommune nekter å installere automatiske døråpnere på Gjellerås skole. Kommunen legger til grunn for avslaget at tiltaket vil koste mellom 150000 og 200000 kroner. Norges Handikapforbund viser til pristilbud på 58000 kroner. Nå venter Daniel og mamma spent på avgjørelsen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Bryter loven

- Daniel er fullstendig avhengig av at forbipasserende holder døra oppe for ham. Dette er noe han kunne ha mestret selv, dersom skolen hadde hatt en automatisk døråpner, sier en oppgitt mor, Carita Blindheim.

Daniel har sykdommen congenital muskeldystrofi, som gjør ham fullstendig avhengig av rullestol.

- Dette handler om å gi Daniel de få mulighetene han har til å handle selvstendig, sier Blindheim.

Mor og sønn får full støtte av Norges Handikapforbund:

- Kommunen gjør seg skyldig i lovbrudd. Saken er et klart brudd på paragraf ni i opplæringsloven. Der heter det at alle elever har rett til en arbeidsplass som er tilpasset elevens behov. Skolen skal innredes med hensyn til elever som har funksjonshemninger. Dette er kommunens plikt, sier forbundsleder Gunnar Buvik. Forbundslederen i Norges Handikapforbund mener det å kunne åpne ei dør selv, er et helt grunnleggende behov for alle mennesker.

- Det er uforståelig for meg at kommunen ikke etterkommer slike småkrav. Automatiske døråpnere har ikke bare betydning for Daniel, men også for andre framtidige funksjonshemmede ved skolen, sier Buvik.

Ikke nødvendig

Rektor Lars O. Kvamsdal ved Gjellerås skole sier at selv om pengene fantes, ser han ikke helt nødvendigheten av dette tiltaket.

- Argumentasjonen som blir brukt er at Daniel vil oppleve mestring ved et slikt tiltak. Jeg ser at eleven opplever mestring i mange andre situasjoner ved skolen, og at han trives godt. Det er viktigere for meg enn å anskaffe automatiske døråpnere, sier Kvamsdal.

Rektor legger til: - Jeg er trygg på at Daniel får den hjelpen han trenger på skolen. Avgjørelsen ligger ikke hos meg lenger. Så jeg stiller meg helt avventende til klagen er ferdigbehandlet hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus i løpet av kort tid, sier rektor Kvamsdal.

DUMT: - Jeg synes det er veldig dumt at jeg må vente på at noen kan åpne døra for meg, sier rullestolavhengige Daniel Blindheim.