Stengt stasstue

I pinsen strømmer amerikanistene til konferanse på Blindern. Men selve praktbygget, stasstua, er stengt for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Georg Sverdrups Hus, det nye Universitetsbiblioteket, fikk Blindern sitt signaturbygg som løftet studentfabrikken ut over det praktisk nøkterne og etter hvert nokså loslitte. Det finnes mange nedslitte læreanstalter rundt omkring i verden der det gjøres gode jobber på høyt nivå, til tross for omgivelsene. Men det finnes også universiteter der bygninger og landskap signaliserer kunnskap, respekt, god smak og god økonomi.

Georg Sverdrups hus kan ikke alene kompensere for alt det andre på og ved Blindern, men det har gitt dette ellers nokså triste universitetsområdet et nytt preg og representative lokaler.

Nå i pinsen skal det holdes stengt. Det skjer samtidig som 350 amerikanister fra Europa og USA fra organisasjonen for The European Association for American Studies må spre seg utover i andre og eldre lokaler på universitetet der det i noen tilfeller er improvisert tekniske løsninger og utstyr som ellers er superbt på plass i Georg Sverdrups hus.

Arrangørene som er Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk og The American Studies Association of Norway sammen med The Nordic Association for American Studies, ønsket seg Georg Sverdrups hus som det sentrale lokalet i arrangementet.

Frode Meinich som er leder for universitets tekniske avdeling sier at hans avdeling rett og slett ikke er bemannet til å holde også dette huset åpent i pinsen uten å bryte arbeidsmiljøloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skjønner godt at de gjerne ville ha vært i vestibylen i Georg Sverdrups hus, sier han.

– Men jeg kan ikke si at jeg har dårlig samvittighet. De får bruke både Aualen og den nyrestaurerte urbygningen til dette arrangementet.

Og så viser han til forhold i forløpet til denne konflikten der det åpenbert er mer enn akademisk uenighet til stede om hvem, hva og hvor, og særlig når, som det ikke er plass til her.

I det regelverket som ligger ute på nettet om bruk av huset står det at store konferanser prioriteres og at de bør legges utenom ukedagene mandag-torsdag. Formuleringene i regelverket er ellers slike som Darwin P. Erlandsen i Norske Dusteforbund likte å tiltre.

Det er forståelig at de som har jobbet i flere år med å få denne konferansen til universitetet i Oslo, er både fortvilet og forbannet over at de ikke får ta sine gjester og kolleger med inn i stasstua som vil ligge der opplyst og innbydende med sin søylerekke og labradorstein og sitt lyse bjørkeinteriør, men altså samtidig avlåst og utilgjengelig.

Vedtaket er gått helt til topps til rektor Geir Ellingsrud som ikke har funnet grunn til å gjøre om på beslutningene i driftsavdelingen. Det er å håpe at driftsavdelingen ikke på denne måten har gjort Georg Sverdrups hus til sin egen luke i Marve Fleksnes ånd.

Arbeid på høytidsdager ordnes ellers i våre dager med frivillig overtid og ekstra betaling. Pengene synes ikke å være problemet. I tillegg til Meinichs henvisning til arbeidsmiljøloven henviser rektor til ikke nærmere presiserte «sikkerhetsgrunner ».

Synd er det i alle fall.