Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stengte dører for sextiltalt prest

Med en bibel på innerlomma i jakka som støtte, fortalte den 43 år gamle sextiltalte sunnmørspresten retten om sitt kristne livssyn og sitt forhold til seksualitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I retten må han svare for sexmisbruk av tre døtre, og for vold og misbruk av en bergenskvinne han drev sjelesorg for.

Aldri før har en prest i Den norske kirke måttet stå til rette i en norsk domstol med en så alvorlig tiltalebeslutning mot seg. Presten fra en bygd på Søre Sunnmøre risikerer lovens strengeste straff - 21 års fengsel - dersom han blir dømt.

- Ikke skyldig, ærede rett, sa presten da sorenskriver Ingolv Joa hadde lest opp de sju alvorlige tiltalepunktene mot presten. Mer fikk han ikke si, før dommeren lukket retten for både tilhørere og media. Under sterk tvil kom retten til at hensyn til de tre fornærmede barna i saken måtte veie tyngre enn hovedregelen om åpne rettshøringer.

Slapp konfrontasjon

Den første dagen i retten fortalte presten om seg selv og sitt kristne fundament. Han forklarte også om sitt syn på seksualitet og ekteskap. Presten er i dag skilt fra sin kone gjennom mange år. Den sextiltalte presten ble ikke konfrontert med beskyldningene om incest og utuktig omgang med en kvinne han drev sjelesorg for på den første rettsdagen.

Ifølge tiltalen skal han blant annet ha pisket henne med bjørkeris og et belte, mens han drev med bønn og tungetale.

Stengte dører

Presten, som har vært sjukemeldt siden han ble pågrepet og siktet høsten 1998, satt med foldede hender i rettssalen. Hans forsvarer Tor Erling Staff mener det er galt å ikke la offentligheten i det minste få høre tiltaltes forklaring.

- Min klient er forhåndsdømt, derfor må hans forklaring i saken bli kjent for offentligheten. Å stenge rettssalen hører ikke hjemme i vår tid, tordnet Staff.