Stengte dører

Norge har meldt seg inn i Festung Europa. Og vi skammer oss ikke engang, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I GÅR MORGES: Den ene mannen bærer på et teppe, den andre en bag. De kommer gående ut fra havneområdet mellom danskebåten og operaen i Bjørvika. Mennene er irakere eller afghanere. Kanskje er de smuglet gjennom Europa til Norge i en container eller lastebil. De ser seg rundt og begynner å gå mot sentrum. Trolig er de på vei til nærmeste politistasjon for å registrere seg. De er kommet for å søke asyl. Men hva slags land er de kommet til?

REDD BARNA OG NOAS reagerer selvsagt på regjeringens nye knallharde linje i asylpolitikken. Jens Stoltenbergs regjering vil ikke lenger beskytte de utsatte asylbarna. Glemt er ny utlendingslov der nettopp hensynets til barnets beste skulle løftes fram. Glemt er FNs anbefalinger, barneloven og alt snakket om at barnevernet skal overta omsorgen. Enslige mindreårige skal riktignok få midlertidig opphold hvis de ikke har noen omsorgspersoner i hjemlandet. Men bare for en liten stund. Så straks de fyller 18, skal de ut. En mindre human behandling av barn/ unge lar det seg vanskelig gjøre å finne opp. Men jeg har en følelse av kritikken bare preller av.

SV-LEDEREN framsto rakrygget da hun forklarte hvorfor SV var nødt til å ta dissens på åtte av 13 tiltak for å stanse asylsøkere fra å reise til Norge. Kristin Halvorsen sa noe viktig da hun ble intervjuet:– Vi kan ikke la enkeltmennesker på flukt betale en så høy pris fordi Norge ønsker å sende et signal til verden. Hvorfor sier ikke flere politikere dette? Er det virkelig ingen i Ap som reagerer på at Norge skal neglisjere anbefalinger fra FNs høykommissær og overkjøre sentrale menneskerettigheter? Er det så enkelt? Det er nok det.

Vi forsto hvor det bar da Jan Bøhler (Oslo Ap) ropte om strengere asylpolitikk. Det forbauser ingen at Ap er langt mer opptatt av signaler enn prinsipper i asylpolitikken.

INGEN, HELLER IKKE SV, mener at Norge skal ta imot alle asylsøkere i verden. 60 prosent av dem som kommer får avslag. Det er bra at mennesker som uansett aldri vil få opphold, skjønner at de ikke trenger å komme. Men regjeringens behov for å sende signaler til verden – og til norske velgere – burde ikke resultere i tiltak som Norge kan være så lite stolt av.

DET HØRES GREIT UT: Opphold på humanitært grunnlag skal baseres på individuell behandling av den enkelte sak, ikke en gruppevurdering for det enkelte landområdet. «Individuell behandling» er normalt et honnørord i asylsammenheng. Når Utlendingsdirektoratet (UDI) får kritikk, viser UDI nettopp til at sakene får «en grundig og individuell behandling». Men i tiltakspakka kamuflerer begrepet at Norge vil se bort fra høykommissærens råd. Det er heller ikke slik at Norge hittil alltid har holdt FN-standard hvis noen skulle tro det. Nå er det fritt fram.

NORSK PRAKSIS skal samsvare med praksis i andre sammenliknbare land. Norge skal passe på å ha minst like streng politikk som andre land i Europa. Norge tilhører Festung Europa. Tidligere nødhjelpssjef Jan Egeland, nå NUPI-direktør, sier det mange føler: Han beklager innstramningen, men mener regjeringen ikke hadde noe valg. I realiteten er det umulig for noe land å være mer liberal enn andre. Jungeltrommene går, sier Egeland. Behovet for en felles, noenlunde human asylpolitikk for Europa, presser seg fram. Det strammes til over hele fjøla. Men Sverige tar fortsatt imot flere irakere enn Norge. Enkelte svenske byer har tatt imot flere irakere enn hele USA. Vi kan godt se til Sverige.

UDI ARRANGERTE i går migrasjonsseminar med Dr. Joseph Chamie, forskningsleder ved Center for Migration Studies i New York. Timingen var god. De store migrasjonsbevegelsene og perspektivene i vår tid ble malt opp. Befolkningseksplosjonen i India. Arbeidsinnvandrerne i de arabiske statene.

Folkeforflytningen fra utviklingslandene til vestlige land. Fødselsratene som stuper i Europa, befolkningene som eldes.

Skal vi holde sysselsettingsnivået oppe må vi i Tyskland, Italia og Norge jobbe til vi er både 73 og 75 år gamle hvis vi ikke vil ta imot flere innvandrere og flyktninger.

Chamie var tidligere direktør for United Nations Population Division og jobbet i FN-systemet i 25 år. Demografen maler framtidas utfordringer på veggen. Han etterlyser modige visjoner og sterke, opplyste politikere. Han sier Norge er et flott land.

Regjeringen har nå sendt sitt signal. SV har en jobb å gjøre som vaktbikkjer, eller som gisler, kall dem hva du vil. De to sist ankomne på havna i går morges var uheldige med timingen. De har ikke tatt signalet.