Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stengte fjelloverganger, glatte veier og rasfare

Det kan bli vanskelig å komme seg på hytta i dag.

FULL STOPP: På det glatte føret i morgentimene kjørte en trailer ut på E16 i Hole i Buskerud, og skapte trafikkaos. Også omkjøringsveiene ble etter hvert sperret på grunn av utforkjøringer, og en stund var det umulig å komme seg fra Hønefoss til Oslo via E16. Foto: OLE EDVIN TANGEN
FULL STOPP: På det glatte føret i morgentimene kjørte en trailer ut på E16 i Hole i Buskerud, og skapte trafikkaos. Også omkjøringsveiene ble etter hvert sperret på grunn av utforkjøringer, og en stund var det umulig å komme seg fra Hønefoss til Oslo via E16. Foto: OLE EDVIN TANGEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk været i hele Norge og hele verden på dagbladet.no/vaer

(Dagbladet): Bor du i Sør-Norge og har tenkt deg på fjellet i dag, bør du kanskje tenke deg om to ganger. Været skaper nemlig store problemer for trafikkavviklingen i landsdelen.

Sterk vind I 14-tida melder Statens vegvesen at sentrale fjelloverganger som riksvei 7 over Hardangervidda og europavei 134 over Haukelifjell er stengt på grunn av uvær. Stengt er også riksvei 13 over Vikafjellet, på grunn av rasfare. NSB har ifølge Bergens Tidende stengt Upsete stasjon på Bergensbanen på grunn av snømengdene.

I tillegg er store deler av Vest- og Sørlandet plaget av uvær med sterk vind og nedbør. Ifølge Fædrelandsvennen blåser det så mye på den sentrale Varoddbrua i Kristansand at fartsgrensen er satt ned til 50 km/t. Søndre Buskerud politidistrikt meldte i morges at svært mange biler hadde kjørt av veien, og oppfordret folk til å la bilen stå, ifølge Drammens Tidende.

- Nå i ettermiddag er det en del bilister som har trøbbel, spesielt på mindre veier på Østlandet, opplyser John Slinning, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, til Dagbladet.

Slinning forteller at spesielt fylkesvei 175 mellom Kongsvinger og Seterstøa har hatt mange uhell.

- Det er glatt, og vogntog står på kryss og tvers, sier han.

Trafikkoperatørens råd til bilister som skal ut og kjøre i helga, er å holde seg oppdatert på Vegvesenets trafikkmeldingsside og via media.

Lavtrykk Meteorologisk institutt har utstedt såkalt obs-varsel for store deler av Sør-Norge. Vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan opplyser at uværet i landsdelen skyldes et lavtrykk som har lagt seg til utenfor Vestlandet.

- Lavtrykket gir vind og nedbør, spesielt på Vestlandet, sier han til Dagbladet.

Granan opplyser at vi hittil har hatt en unormalt varm januar på Østlandet, med flere plussgrader i Oslo-regionen.

- Det glatte føret skyldes mye snø etterfulgt av mildvær og regn som legger seg oppå snøen. På fjellet skaper vinden og snøfokk problemer, sier meteorologen.

Bedre utover i helga Han forteller at skredfaren på Vestlandet skyldes rask temperaturstigning og mye nedbør. Midt-Norge også har en del nedbør, mens Nord-Norge har en tørrere værtype.

- Men det er altså Sør-Norge som tar støyten denne gangen, sier meteorologen.

- Er det utsikter til bedring?

- Lavtrykket mister energien og gir mindre nedbør og vind. Det kan vi merke på Østlandet allerede i kveld, og søndag bør det være markant bedre vær i Sør-Norge. Temperaturen vil også falle, sier Granan.

SPERRET VEIEN: Traileren sperret kjørebanen fullstendig. Foto: OLE EDVIN TANGEN
SPERRET VEIEN: Traileren sperret kjørebanen fullstendig. Foto: OLE EDVIN TANGEN Vis mer