Stengte grensene først - lagde lista etterpå

Allerede i starten av mars varslet regjeringen at grensen kunne bli stengt for kjøttvarer fra EU. Først i går ettermiddag - etter at vedtaket ble fattet - begynte arbeidet med å lage lista over hva som skulle stanses. Dyrehelsetilsynet skylder på arbeidspresset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går vedtok regjeringen et av de mest dramatiske krisetiltak i fredstid noensinne. I et forsøk på å unngå munn- og klovsykesmitte ble det vedtatt fullt importforbud for en rekke matvarer fra EU. Men lista over hva som skulle forbys lå ikke klar på faksen til utsending da vedtaket ble fattet.

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen 4. mars:

- Et importforbud kan komme når som helst.

- Forskriften ble påbegynt i det øyeblikket vedtaket ble fattet, ser Eivind Liven i Statens Dyrehelsetilsyn til Dagbladet.no.

Men forskriften sier ikke hvilke produkter som er forbudt, den fastslår kun i forskriftenes snirklete form hva som er lov og ikke lov. For vanlige forbrukere er den uleselig. Eller hva sier du om følgende passiar:

«Unntatt fra forbudet i ' 2 er: Melk som er oppvarmet til minst 71,7 ° C i minst femten sekunder, kombinert med ultra-høy-temperaturbehandling (UHT), eller sterilisering eller tørking ved varmebehandling som gir samme hygieniserende effekt. »

Så når begynte arbeidet med å lage en lesbar liste over hva som er forbudt og ikke forbudt?

- Det arbeidet pågikk i hele går, og fortsetter i dag. Vi er også i møter med tollvesenet og næringsmiddeltilsynet, sier Liven.

Kom gårsdagens vedtak om fullt importforbud som en overraskelse på dyrehelsetilsynet?

- Det var på ingen måte klart hva utfallet ville bli etter vi ga vårt råd i går klokken 09.30.

Men landbruksministeren varslet jo om et mulig importforbud fra hele EU allerede 4. mars. Hvorfor har ikke arbeidet med disse listene vært påbegynt før?

- Det har vært et enormt arbeidspress, jeg tror ikke dere aner hva det dreier seg om. Men jeg mener vi har hatt et godt grep om det som skjedde i går.

Tollere varslet av media

I dag skriver VG at tollerne langs grensa først fikk forskriften 15.30, altså bare tredve minutter før grensene skulle stenges. Men de er ikke de eneste som venter på klarere retningslinjer.

- Fra mange hold er det et skrikende behov for informasjon, men vi venter på ordre fra Dyrehelsetilsynet. Så langt har vi ikke hørt noe, sa Næringsmiddeltilsynets direktør Gunnar Jordfald til VG i går.

Hos de store dagligvarekjedene og matimportørene hersker det også usikkerhet om hva som er forbudt og ikke - og lista forandrer seg hele veien. I går gikk sjokolade, en populær importvare, ut og inn av lista flere ganger.

- Her har myndighetene handlet for kjapt. De kunne spart seg masse problemer ved å kontakte oss slik at vi kunne startet forberedelsene, sier Bjørn V. Kløvstad i Coop Norge til VG.