KLINIKK STENGES: Universitetet i Oslo opplyser at det har kommet frem forhold som kan tyde på at dagens klinikkdrift ved Psykologisk institutt kan være i strid med gjeldende lovverk. Tirsdag ble klinikken stengt med umiddelbar virkning. Det får studentene til å rase. Psykologisk institutt ligger under Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Foto: NTB Scanpix
KLINIKK STENGES: Universitetet i Oslo opplyser at det har kommet frem forhold som kan tyde på at dagens klinikkdrift ved Psykologisk institutt kan være i strid med gjeldende lovverk. Tirsdag ble klinikken stengt med umiddelbar virkning. Det får studentene til å rase. Psykologisk institutt ligger under Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Stengte klinikk ved Universitetet i Oslo med umiddelbar virkning. Kan være i strid med lovverket

Psykologistudentene raser etter at klinikken deres ble stengt med umiddelbar virkning. - Dette rammer først og fremst dem som er under behandling, sier studentrepresentant Julie Wasmuth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Universitetet i Oslo opplyser at det har kommet frem forhold som kan tyde på at dagens klinikkdrift ved Psykologisk institutt kan være i strid med gjeldende lovverk. Tirsdag ble klinikken stengt med umiddelbar virkning.

Universitas omtalte saken først.

- Universitetet i Oslo ser alvorlig på denne saken. Det skal ikke være noen tvil om at all virksomhet ved UiO er i samsvar med gjeldende lovverk. Universitetsledelsen følger opp saken i tett samarbeid med ledelsen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Psykologisk institutt, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i en pressemelding.

- Systemmessige forhold

Pressekontakt ved Universitetet i Oslo, Anders Lundell, forteller til Dagbladet at klinikken stenges som følge av systemmessige forhold. Han vil ikke gå nærmere inn på hvilke forhold det er snakk om.

- I forbindelse med arbeidet med å innlede et samarbeid med Lovisenberg Diakonale sykehus om klinikkdrift, har det kommet frem forhold som kan tyde på at dagens klinikkdrift ved Psykologisk institutt ikke er i henhold til gjeldende lovverk. Stengingen skjer på bakgrunn av systemmessige forhold, og er ikke knyttet til enkeltsaker, sier han.

Juridisk vurdering

Universitetsledelsen har nå bedt om en grundig juridisk vurdering av alle sider ved klinikkdriften ved Psykologisk institutt. Kunnskapsdepartementet, relevante helsemyndigheter og internrevisjonen ved UiO er varslet om saken.

- Det er satt i gang en hurtig juridisk undersøkelse, og konklusjonen vil være klar om noen dager. Da vil det komme mer utfyllende informasjon, men inntil videre vil klinikken være stengt. Stengingen berører derimot ikke driften ved barne- og familieklinikken ved Psykologisk institutt, som som drives i samarbeid med Lovisenberg Diakonale sykehus, sier Lundell.

Studentene reagerer

Klinikken drives av viderekomne studenter på profesjonsstudiet i psykologi. De reagerer sterkt på avgjørelsen om å stenge den med umiddelbar virkning.

- Det er en svært drastisk avgjørelse å ta. Det får følger for pasientvirksomheten. Dette rammer først og fremst dem som er under behandling, og som nå plutselig mister helsetilbudet sitt, sier studentrepresentant Julie Wasmuth til Dagbladet.

Hun sier studentene ikke har fått noe informasjon i forkant av stengingen.

- Det har vært en lukket prosess hele veien, uten at vi har blitt informert om hva bekymringene går ut på. Det er ingen spesiell hendelse som har ledet fram til dette drastiske tiltaket, og det er derfor veldig vanskelig å forstå hvorfor dette skjer akkurat nå. Behandlingen i offentlige helsetjenester avsluttes ikke umiddelbart når det kommer tilsynssaker, sier Wasmuth opprørt.

- Utdanningen svekkes om klinikken flyttes

I forkant av stengingen, har det foregått en lang og opphetet debatt om klinikken skal flyttes fra instituttet. I oktober skulle instituttstyret stemme over det kontroversielle forslaget, men universitetsledelsen grep inn og bestemte flytting før instituttstyret hadde rukket å stemme over saken. Klinikken har de siste 42 årene blitt drevet av klinikere i samarbeid med universitetet, men nå er planen å integrere driften av klinikken med Spesialhelsetjenesten tilknyttet Lovisenberg Diakonale sykehus, ifølge Universitas.

Dekan Nils-Henrik von der Fehr ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet sier til studentavisa at situasjonen angående flytting av klinikken kom opp som tema under et dialogmøte med universitetsledelsen, som gav uttrykk for at de ikke ønsker å drive behandling i regi av universitetet.

- På bakgrunn av dette ble det klart at det var like greit å legge føringer for hvordan prosessen skulle gå, sier von der Fehr til avisa.

Studentene fikk etter denne avgjørelsen beskjed om at driften foreløpig ville fortsette som normalt, men tirsdag kom altså kontrabeskjeden.

- Mye tyder på at klinikken stenges på grunn av denne saken. Vi mener utdanningstilbudet vil svekkes dersom klinikken flyttes fra instituttet og blir innlemmet i Spesialisthelsetjenesten. Det medfører at vi må forholde oss til politiske føringer med strengere prioriteringer og eventuelle pakkeforløp, uten noen garanti for at fokuset blir på opplæring og utvikling av terapeutferdigheter. I dag får vi opplæring av noen av de fremste ekspertene på klinisk terapi, og det er et stort tap for fremtidens psykologer og pasienter om vi mister dagens tilbud, sier Wasmuth.

Pressekontakt Anders Lundell understreker at stengingen av klinikken ikke har noe med flyttingen å gjøre.

- Det er to separate saker. Klinikken er stengt på grunn systemmessige forhold, og er såpass alvorlig at det er nødvendig. Vi forstår at studentene blir opprørte, og de har ikke ansvaret for at klinikken er stengt. Studentene ble informert om stengingen umiddelbart etter at beslutningen ble tatt, og vi vil komme med mer informasjon fortløpende. Det er mulig klinikken gjenåpnes, men det må den juridiske vurderingen avgjøre, sier Lundell.

- Vi har også informert studentene om å ta kontakt med sine pasienter for å informere dem om situasjonen. Pasienter som mister tilbudet sitt og trenger øyeblikkelig hjelp, må søke hjelp fra det offentlige, legger han til.

Aksjon

Onsdag ettermiddag holdt psykologistudentene en aksjon mot universitetsledelsen.

AKSJONERTE: - Vi aksjonerer mot mangelen på demokrati ved UiO, forteller studentrepresentant Julie Wasmuth. Foto: Paul Andreas Aasen
AKSJONERTE: - Vi aksjonerer mot mangelen på demokrati ved UiO, forteller studentrepresentant Julie Wasmuth. Foto: Paul Andreas Aasen Vis mer

- Vi oppfatter det som en maktdemonstrasjon fra universitetsledelsen, og at studentene har blitt fullstendig overkjørt i saken. Vi aksjonerer mot mangelen på demokrati ved UiO og at vi ikke blir hørt, avslutter studentrepresentanten.

Dagbladet har vært i kontakt med professor Jon Trygve Monsen ved Psykologisk institutt, som sier at de ansatte på instituttet ikke vil uttale seg om saken på nåværende tidspunkt.