Stengte kraner

Da sovjetisk militærmakt ikke lenger fungerte som russisk maktbase, kunne den delvis erstattes av Russland som pålitelig energileverandør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER NESTEN som i gamle dager: Nå lurer hele den vestlige, og deler av den østlige, verden på hva det er som foregår i Kreml, hva det er Putin pønsker på. Verden skalv da Leonid Brezjnev holdt fingeren på knappen. Nå fryser Europa når Putin stenger krana. «Før ble vi kalt Øvre Volta med raketter. Nå er vi Øvre Volta med gass», kommenterte et nokså kynisk medlem av den nokså maktesløse dumaen. Det var etter at nasjonalistiske og relativt statlige russiske TV-stasjoner rapporterte direkte fra åstedene der trykket i gassledningen som går gjennom Ukraina til det øvrige Europa, ble senket for å strupe forsyningene til de oransjerevolusjonære.Prisen på naturgass fra Russland til Ukraina rykket i romjula opp fra økonomisidene til førstesidene i avisene. Det har vært klar i noen måneder at Kreml ikke ville la vestorienteringen til president Viktor Jusjtsjenko passere uten konsekvenser. Mens utenriksministermøtet i NATO i desember diskuterte om Ukraina skal tilbys medlemskap i 2007 eller i 2008, diskuterte gasselgerne i Gazprom «markedspris» med gasskjøperne i Ukrainas Naftogaz. Den er det firedoble av dagens «vennepris», eller opp fra 50 dollar for tusen kubikkmeter til 230 dollar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer