ORMEN LANGE: På dette bildet tester StatoilHydro Ormen Langes "sikkerhetsventil", flammetårnet. Nå er anlegget stengt på grunn av kulda. Arkivfoto: Erik Hattrem/Dagbladet
ORMEN LANGE: På dette bildet tester StatoilHydro Ormen Langes "sikkerhetsventil", flammetårnet. Nå er anlegget stengt på grunn av kulda. Arkivfoto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

Stengte norske gasskraner skaper trøbbel i Storbritannia

Kulda stengte Ormen Lange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||• Den første tittelen på denne saken var «Om seks timer kan Storbritannia være tomme for gass». Den var basert på opplysninger fra Guardian. De har nå justert sin sak og presisert at de misforstod opplysninger fra kilden National Grid, og at gasslageret tilsvarte sju dagers forbruk, ikke seks timer. Vår sak er justert etter Guardians oppdatering.

(Dagbladet): Storbritannia opplever en liten gasskrise, melder blant annet BBC.

Årsaken: Kulda i Norge.

I helga måtte nemlig Ormen Lange, Norges nest største gassfelt, stenge produksjonen, og Kårstø har hatt store problemer.  

- Vi måtte stenge Ormen Lange i helga på grunn av værsituasjonen. Det har vært kaldt i en lengre periode. Normalt ligger vi på plussida, sier Kitty Eide, kommunikasjonssjef i Shell for Draugen- og Ormen Lange-feltet.

Gassfeltet leverer normalt 70 millioner standard kubikkmeter per dagen.

Det har også vært problemer på Kårstø, og den norske gassproduksjonen er nå på et minimum. Da sendes det lite gass i rørledningen til britene, og britiske myndigheter går nå ut og advarer strømprodusenter. Særlig nordvest i England bes store strømkunder om å bytte til alternative strømkilder.
 
Britenes National Grid har nå bedt om å få økt gassleveransen fra andre land, og sendt ut en såkalt balansealarm. Det er fjerde gang det skjer denne måneden. Tidligere har det bare skjedd en gang, skriver Guardian og BBC.

Britene har stengt av noe av leveransene til industrien, for å forsikre seg om at vanlige forbrukere ikke skal stå uten gass. Britene forbruker mer gass enn normalt om dagen, også det på grunn av det kalde været.

Men National Grid sier de gjør det de kan for å sørge for at de ikke går tomt.

Produksjonen på Kårstø var mandag for øvrig på vei opp igjen og leverte utover dagen to tredeler av full kapasitet.

- Vi venter at anlegget er oppe i full produksjon igjen i løpet av mandag kveld, sier talsmann Ola Morten Aanestad i Statoil til NTB.

Med Kårstø i gang igjen, sendes det også gass til britene gjennom rørledningen Langeled.

- Vi er på vei mot full kapasitet nå, sier Kjell Varlo Larsen, informasjonssjef, i Gassco, som har ansvaret for rørledingen.

- For oss er det viktig å få levert det som er bestilt og å ha full kapasitet under disse kuldedagene, sier han til Dagbladet i 17.50-tida.

Det er uklart når Ormen Lange kan starte opp igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer