Stengte skolen: Ikke trygt

Alvorlige problemer med trusler og bråk.

STENGT: Bråtejordet skole var stengt i to dager av hensyn til sikkerheten for elever og ansatte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STENGT: Bråtejordet skole var stengt i to dager av hensyn til sikkerheten for elever og ansatte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

STRØMMEN/OSLO (Dagbladet): - Dette er uvanlig - vi har ikke vært borti stenging på bakgrunn av en slik vurdering før, sier Kirsti Aandstad Hettasch, kommunalsjef for skoler i Lillestrøm kommune, til Dagbladet.

Onsdag gikk ledelsen ved Bråtejordet skole - en ungdomsskole med 400 elever og 40 ansatte på Strømmen - til det drastiske skritt å stenge. Den direkte bakgrunnen er at det ble avfyrt kraftig fyrverkeri innendørs, i trappa opp til andre etasje mens alle elevene var på vei inn fra friminutt.

- Det ble kastet inn i folkemengden, og gikk av tre meter fra hodet hans, så det pep i ørene, forteller en 10.-klassemor til Dagbladet.

Tre elever og en lærer måtte til sjekk for øresus på legevakta

Helsefare

Verneombudet har anledning til å stenge skolen når det er fare for liv og helse. De ansatte og skole- og kommuneledelsen støttet beslutningen.

- Når vi ikke klarer å ha en skole der sikkerheten er ivaretatt for elever og ansatte, er vi nødt til å stenge, konstaterer Are Nerem, rådgiver og plasstillitsvalgt for fagforbundet Skolenes landsforbund, til Dagbladet.

- At ingen ble skadd, var bare flaks, skriver rektor Sandra Kristina Hansen i en melding som gikk ut til foreldrene.

Skolebygningen ble påført materielle skader i hendelsen.

- Det økonomiske aspektet er én ting, men sikkerheten til elevene og de ansatte er det viktigste, skriver rektor.

Skjelte ut forfatter

I den større sammenhengen har skolen det siste året hatt et tiltakende problem med enkeltelever på 10. trinn som stadig lager bråk og opptrer truende:

SENDTE OPP FYRVERKERI: Tirsdag ble det flere ganger sendt opp fyrverkeri innendørs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SENDTE OPP FYRVERKERI: Tirsdag ble det flere ganger sendt opp fyrverkeri innendørs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Blant annet er flere sendt hjem på grunn av «vandring» utenfor klasserommene; en lenge planlagt telttur i september ble utsatt av hensyn til sikkerheten for elever og lærere; og et foredrag med en forfatter på biblioteket i Lillestrøm endte i blant annet skjellsord mot forfatteren.

- Vi har sett en eskalering i situasjonen på skolen i en periode. Å sende opp fyrverkeri er ikke en helt ny situasjon, men her var det en kombinasjon av dette og uttalte trusler mot enkeltansatte, sier skolesjef Hettasch.

Det har også vært flere slåsskamper på skolen med anslagsvis opptil 50 tilskuere. Skolen har store problemer med å få pekt ut de ansvarlige.

- Lojaliteten og frykten for å «snitche» [sladre] eller si ifra er stor, konstaterer rektor i rundskrivet.

- Et sjokk

- At det var så drastisk at verneombudet måtte stenge skolen, kom som et sjokk, sier 10.-klassemoren.

Kvinnen etterlyser mer informasjon fra skolen om de kritikkverdige forholdene, og framholder at det bare har kommet «smådrypp» gjennom meldinger det siste året - som at foreldrene må snakke med barna om ordensforstyrrelser.

- I 8. og 9. klasse fikk vi høre at de var så snille. Nå går de i 10., og nå får vi høre at 10. er problemet, sier hun.

Kvinnen i 40-åra sier foreldrene ikke har fått høre om verbal utagering og trusler - som er hovedårsaken til at hun ikke tør å stå fram med navn.

- Elevene deler ingenting med oss foreldre på grunn av «snitch-kulturen»; vi har virkelig ikke visst noen ting, sier hun.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra rektor Hansen. Om morens opplevelse av manglende informasjon sier skolesjef Hettasch:

- Det er noe vi må lytte til, men som jeg ikke kan si noe konkret om nå.

SIKTET: En rektor ved en barneskole i Fresno i California er siktet for barnemishandling etter denne hendelsen. Vis mer

- Dagfengsel

Moren forteller at sønnen reagerer sterkt på den nye oppdelingen av storefri, der 15 minutter tilbringes inne, 15 minutter ute, før oppsamling og henting inn i klasserommet.

- Han sa: «Mamma, jeg er jo i dagfengsel.» De opplever at de blir straffet kollektivt; uansett tiltak rettes det mot hele gruppa.

Kvinnen avventer det planlagte møtet mellom skolen, foreldrene og elevene torsdag kveld før hun bestemmer seg for veien videre.

- Jeg må se om tiltakene framstår som tilfredsstillende. Hvis ikke må jeg gå til drastiske skritt.

Hun innser at det kan by på utfordringer å bytte skole over midten av skoleåret.

- Kanskje privat skole er løsningen. Hvis han gikk på 8. trinn, ville jeg vurdert å flytte, sier hun, og framholder at klasseskillene i området er påfallende store.

- Er dette «svenske tilstander i Norge»?

- Det er litt tidlig å trekke en sånn konklusjon før utredning, og viktig ikke å stigmatisere ungdommene. Hvis de blir stemplet slik, kan de tenke at «Ja, da kan vi like godt oppføre oss sånn».

- Mangel på respekt

I tillegg til fyrverkeriet bekrefter ansatt-tillitsvalgt Nerem at også verbale trusler spiller en rolle.

- I høst har det vært mangel på respekt for de ansatte, som har skapt en del situasjoner man ikke ønsker, sier han.

Etter to dagers stenging åpner dørene for elevene igjen fredag, opplyser skolesjef Hettasch. De ansatte og ledelsen har brukt tida til å jobbe intenst med planer for forbedring av forholdene.

- Det er ingen lærere som ikke har tro på at vi klarer å snu trenden. Nå skal vi fokusere på å møte elevene på en ny og bedre måte når de er tilbake, sier Nerem og fortsetter:

OVERVÅKING: Skolegården er overvåket med kameraer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERVÅKING: Skolegården er overvåket med kameraer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er en fantastisk god skole med et godt renommé. Alt gjøres for å få skolen tilbake der den var, og det er full enighet om gjenåpningen. Alle skal føle seg trygge.

- Ikke minoritetsproblem

Den tillitsvalgte opplyser at planene blant annet fokuserer på friminuttene, overgangen mellom timer. I tillegg er et ukentlig aktivitetstilbud, «Aktiv Bråte» - med for eksempel gaming, e-sport, dans og yoga, i samarbeid med kommunen og idrettsrådet - i oppstartsfasen.

- Vi har veldig tro på dette. Det krever mye arbeid, men dette er kanskje der Oslo øst var for noen år siden - og de klarte det, sier han.

Bråtejordet har overvekt av minoritetselever, og blant tiltakene skole- og kommuneledelsen har drøftet seg fram til, er å ansette en minoritetsrådgiver. Nerem avviser at dette er hovedforklaringen på skolens problemer.

- Nei - vi har 80 prosent med minoritetsbakgrunn, men det er absolutt ikke bare dem, det er viktig å understreke - det er ikke noen trend.

Den tillitsvalgte framholder at også andre skoler på Romerike sliter med mangel på respekt for elever og voksne.

Avdramatiserer

Nerem avdramatiserer dessuten delingen av storefri i halvparten spising inne, halvparten ute, og at politiet var til stede tidligere i uka.

- Dette er et av tiltakene vi jobber med, og et ønske mange elever har; det er mange som vil sitte inne og jobbe, framholder han - og forklarer samtidig politinærværet.

- De hadde ikke andre oppgaver enn å komme og være til stede, noe vi ber dem om ofte. Vi har et ønske om at det knyttes kontakt mellom politi og elever, slik at politiet ufarliggjøres på en naturlig måte.

Nerem bekrefter episoden med forfatterforedraget, men understreker at det var en liten gruppe av 10.-klassinger som utagerte.

- I det store og hele er dette en veldig fin arbeidsplass. Jeg har jobbet her i ti år, og har ikke sett etter alternativer. Jeg har veldig tro på å få tilbake den gode skolen når vi åpner i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer