STENGT: E 134 over Haukelifjell er tidlig tirsdag ettermiddag stengt på grunn av uvær. Foto: Statens vegvesen
STENGT: E 134 over Haukelifjell er tidlig tirsdag ettermiddag stengt på grunn av uvær. Foto: Statens vegvesenVis mer

Uværet herjer:

Stengte veier, flygende gjenstander og strømbrudd flere steder

Fullt værkaos i Sør-Norge, med stengte fjelloverganger og trær som blåser over ende.

SISTE: Like før klokka 17 kommer Statens vegvesen med følgende oppdatering for fjellovergangene: E6 Dovrefjell er stengt på grunn av uvær uten utsikter for å bli åpnet per nå. Riksvei 15 over Strynefjellet er også stengt grunnet rasfare og uvær. Heller ikke her er det utsikter for åpning. Riksvei 3 over Kvikne er åpen, mens fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er stengt.

Sjekk oppdaterte trafikkmeldinger for fjellovergangene her!

Det var meldt gult farevarsel for hele Vestlandet fra i går kveld og til og med i kveld på grunn av den meget kraftige vinden som har truffet Norge det siste døgnet.

Tidlig tirsdag ettermiddag opplever Sør-Norge fullstendig værkaos.

Trær over E18

Det er meldinger om titalls takplater og taksteiner som har løsnet flere steder i Bergen og omegn.

Helt fra sørspissen av Norge, østover mot Drammen og vestover hele veien opp til Mørekysten meldes det om trevelt, innstilte ferjer og stengte veier.

- Politiet blir nedringt om nedblåste trær på E18. Vegtrafikksentralen er varslet, skilting om nedsatt hastighet. Det jobbes på stedet med å få trærne bort, melder Sør-Øst politidsitrikt om forholdene i området mellom Drammen og Sande på Østlandet.

Sjekk oppdaterte trafikkmeldinger her!

Flygende takplater og trampoliner

Politiets innsatsleder i den nordlige delen av Sør-Vest Politidistrikt melder om kraftig vind i Haugesund, og advarer mot å ferdes ute dersom en ikke absolutt må.

- Stor fare for å bli truffet av flyvende gjenstander av ulik art, melder politidistriktet.

- Det er takplater og trampoliner og all verdens, så det er tryggest å holde seg inne, sier operasjonsleder Brit Randulff til Dagbladet.

Hun sier at politiet har kontroll på situasjonen, takket være mye hjelp fra brannvesenet.

- De har sikret tak og tatt ned deler av et tak i Haugesund, der var det et tak av et industribygg som var i ferd med å dette ned, og de har hjulpet bilister som har fått trær over bilene, riktig nok ikke mens de kjørte, sier hun.

Takrenner, trær, strømledninger

Randulff forteller at det bare har vært materielle skader, noen av dem relativt store, som campingvogner som har havnet på taket.

- Vi må vurdere fortløpende bemanningen hvis det tar seg opp, men nå høres det ut til at det skal løye, sier Randulff til Dagbladet.

NORGE I RØDT: Kartet, laget av Statens vegvesen, viser stengte fjelloverganger første nyttårsdag.
NORGE I RØDT: Kartet, laget av Statens vegvesen, viser stengte fjelloverganger første nyttårsdag. Vis mer

I Møre og Romsdal har løse takrenner, veltede trær og sperrede veier skapt problemer. I går kveld og i natt var det strømbrudd i Herøy på Søre Sunnmøre.

- Strømledninger er tatt av veltede trær og veier har vært sperret i kortere tidsrom, men vi er sunnmøringer og romsdalinger og nordmøringer og er vant til mye dårlig vær, så dette står vi av, sier operasjonsleder Erik Mikalsen i Møre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Tusenvis var strømløse

Både på Vestlandet og på Sørlandet var folk i flere timer strømløse. I Agder var Arendal, Tvedestrand, Birkenes og Farsund mest berørt.

Nærmere 2000 av Agder Energis kunder var i en periode uten strøm som følge av kraftig vind. Tirsdag kveld har nesten samtlige av dem fått tilbake strømmen.

- Det er den sterke vinden som er årsak til strømbruddene. Vi har folk som er i gang med feilsøking og feilretting, sa pressekontakt Hanne Liv Refsnes i Agder Energi til Agderposten klokken 8.45.

Også i Hordaland var flere tusen vært uten strøm, melder Bergens Tidende.

- Vi har alt tilgjengelig mannskap ute for å finne og rette feil. Det er krevende forhold, med sterk vind, sier kommunikasjonsrådgiver Jarle Hodne i BKK til avisa.

Den vanligste årsaken til strømbrudd er trær som blåser over ledningene. Det har det vært mer enn nok av tirsdag formiddag.

I tillegg er både Europavei 134 over Haukelifjell og Riksvei 7 over Hardangervidda stengt på grunn av det kraftige uværet.