Stensrud forklarte seg om lånemetoden

- Lånemetoden er et begrep jeg har innført, svarte Torgeir Stensrud da han ble bedt om å forklare begrepet i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stensrud fortalte om lånemetoden i forbindelse med den pågående rettssaken mot Trond Kristoffersen. Den går ifølge Stensrud ut på å ta opp lån dersom man ikke har penger til å betale renter på lån, dersom man må dekke opp for manglende inntekter og til og med for å betale skatt.

Stensrud fortalte om bruken av denne metoden da han i tingretten gjorde rede for 1999-regnskapet i Finance Credit Norge.

Ut fra det som tidligere er kommet fram om Finance Credit, må man kunne konkludere med at denne metoden også var det sentrale tekniske elementet i denne løpske finanskarusellen som ramlet helt av hengslene et samlet banktap på ca. 1,4 milliarder kroner og to alvorlige tiltaler for økonomiske forbrytelser som foreløpig konsekvens.

Den regnskapsmessige siden av lånemetoden er det som i Finance Credit-saken har fått navnet luftfakturering. Det vil si at man bruker lån for å blåse opp inntekter, slik at man kan bokføre større inntjening i selskaper enn det de tjener i virkeligheten.

Oppblåste regnskap

Oppblåsing av inntekter og regnskapsbalanser for å skaffe seg banklån er også sentrale punkter i påtalemyndighetens tiltale mot Kristoffersen og Stensrud. De såkalte nærstående selskapene i Finance Credit-systemet er viktige i denne sammenhengen. Disse selskapene ble også gjenstand for en grundig gjennomgåelse da Stensrud forklarte seg i retten. Særlig konsentrerte aktoratet utspørringen av Stensrud om de såkalte FF-selskapene som, ifølge et styrenotat i Finance Credit Norge, skulle avvikles fra 1. januar 1999. Bakgrunnen var at selskapets revisor i forbindelse med 1998-regnskapet krevde en avklaring av forholdet til disse selskapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer