Stensrud var hemmelig POT-agent

Torgeir Stensrud hadde egen kontaktperson og var hemmelig agent for Politiets overvåkingstjeneste i over tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er Stensrud siktet i norgeshistoriens største økokrimsak, Finance Credit-skandalen. Den tidligere reserveoffiseren, kongevennen og forretningsmannen har også en hittil ukjent bakgrunn som hemmelig agent for Politiets overvåkingstjeneste (POT), nå Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Rett til topps

Etter å ha gjort karriere i Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF) klatret Stensrud til topps i en internasjonal militær organisasjon, ble president for NATOs reserveoffisersorganisasjon Confédération Interalliée des Officiers de Réserve (CIOR) i 1990, og en viktig aktør og påvirker i militære spørsmål.

Internasjonale dører var åpne for Torgeir Stensrud, og han er en av få nordmenn som har spist middag i Det hvite hus i Washington, da han tidlig på nittitallet satt til bords med ekspresident George Bush.

Dagbladet kjenner identiteten til Stensruds personlige kontakt i POT, en høyt betrodd spionjeger han hadde løpende dialog med i om lag tre år.

Stensrud har ikke operert som en klassisk hemmelig agent i felten. Derimot skal den siktede finanstoppen ha hatt jevnlig kontakt med hysjen, etter møter og opphold i utlandet.

Stensrud skal i detalj ha forklart POT hva han har fått av informasjon, og hvordan andre land oppfattet aktuelle situasjoner. Det skal ha vært Stensrud som først tok kontakt med spionjegerne i POT.

Årsaken skal være et møte han som president i CIOR hadde med høytstående kinesere. Stensrud skal ha vurdert møtet og innholdet i samtalen med kineserne som svært spesiell, og tok direkte kontakt med POT.

- Vi kommenterer aldri hvem vi til enhver tid måtte snakke med, er det eneste Trond Egil With, nestkommanderende i PST har å si.

Som CIOR-leder (1990- 1992), med over 800000 medlemmer, og som leder av Norske Reserveoffisers Forbund pleiet Stensrud sine internasjonale kontakter.

Jevnlige møter

På internasjonale kongresser og ellers kom han i kontakt med høytstående militære og samfunnstopper fra ulike nasjoner. Det har vært umulig for å få bekreftet eller avkreftet om hans opplysninger til POT førte til handlinger eller andre reaksjoner.

Samtidig som Stensrud styrte NATOs reserveoffiserer, var agent for POT og drev forretningsvirksomhet, solte han seg i kongefamiliens glans. Minst to ganger var han på Slottet. Han tildelte dronning Sonja NROFs hederstegn.

Oberstløytnanten har vært svært opptatt av forholdene i Øst-Europa, og Russland spesielt. I 1993, mens han hadde et tett samarbeid med overvåkingspolitiet, advarte Stensrud i et NTB-intervju mot nasjonalismen i Russland, og pekte spesielt på Vladimir Sjirinovskis holdninger.

AKTIV AGENT : Som leder for Norske Reserveoffiserers Forbund gjorde Torgeir Stensrud en bemerkelsesverdig karriere, i tillegg til at han i tre år fungerte som hemmelig agent for daværende Politiets overvåkingstjeneste.
FORSVARSVENN : Torgeir Stensrud møtte mange samfunnstopper, som forhenværende forsvarsminister Jørgen Kosmo.