Stephen (62) ble dømt for posttyveri i 1976. Renvasket etter Google-søk

RENVASKET: Etter over 40 år er Stephen Simmons (62) renvasket for posttyveriet i 1976. Her med datteren Claire og kona Sue utenfor retten i London. Foto: Jan Colley / PA / NTB Scanpix
RENVASKET: Etter over 40 år er Stephen Simmons (62) renvasket for posttyveriet i 1976. Her med datteren Claire og kona Sue utenfor retten i London. Foto: Jan Colley / PA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1976 ble den gang 21-årige Stephen Simmons og to kamerater dømt for å ha stjålet postsekker i London. Nå, 42 år seinere er dommen omgjort etter at Simmons googlet navnet på politimannen som arresterte ham, skriver The Guardian.

- Dette er en av de lykkeligste dagene i livet mitt. Jeg kan knapt fatte det, men jeg er ikke en kriminell lenger, og kan gå med hevet hode, sa den nå 62-årige forretningsmannen etter rettsmøtet, som endte med total frifinnelse.​

Lord Burnett, den øverste dommeren i England og Wales, kaller saken «enestående» og beklager samtidig overfor Simmons at det har tatt så lang tid å få rettferdighet.

Døtrene visste ikke

Det var sommeren 1975 at de tre unge vennene ble pågrepet i Clapham i Sør-London av Derek Ridgewell, betjent i storbyens transportpoliti. På tross av at alle nektet for tyveriet, ble de dømt.

Simmons sonet åtte måneder i en ungdomsinstitusjon. Han forteller at dommen har preget ham siden, og at han ikke har fortalt de voksne døtrene om saken før nå.

- Noe av det verste var at foreldrene mine ikke trodde på meg. De var fra generasjonen som trodde at politiet ikke kunne lyve, sier 62-åringen.

Fikk råd

Vendepunktet kom da han for fire år siden ringte inn til et radioprogram der advokater gir juridiske råd til lytterne. Han fikk et «vennlig råd» om å google navnet på politimannen som arresterte ham, dersom han ønsket å få saken gjenopptatt.

Simmons fulgte rådet og forventet ikke å finne noe - men ble sjokkert da han søkte på «Derek Ridgewell»:

Det viste seg at politimann Ridgewell i 1980 selv ble dømt til sju års fengsel for omfattende posttyveri, til en verdi av 300 000 pund (3,2 millioner kroner). Han døde under soning i 1982.

- Jeg ble lamslått, sier 62-åringen til The Guardian.

Ga svarte skylden

Simmons fikk Criminal Cases Review Commission - gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker i England, Wales og Nord-Irland - til å ta saken, og etter «svært møysommelig gransking» ble saken brakt inn for retten på ny.

I retten kom det fram at Ridgewell også sto bak en rekke grove ran på T-banen i London der svarte ungdommer fikk skylden. En av de antatt feilaktig dømte fra disse sakene, Winston Trew, har skrevet bok om Ridgewells forbryterkarriere, og denne ble lagt fram som bevis i retten.

Trew, som omfavnet Simmons etter frikjennelsen, håper nå å få sin egen sak gjenopptatt.

- Dette åpner for at jeg kan få fremmet min sak. Det betyr at bevisene Ridgewell la fram i vår sak, er like tvilsomme som de i Stephens sak, sier han.

Simmons forteller at han fikk helseproblemer av saken. En av de to andre ble alkoholiker og er nå død.

- Ridgewell ødela tre liv uten grunn, og jeg er sikker på at mange, mange flere ... dersom dette kan hjelpe andre som også ble arrestert av ham, er det i det minste godt for noe, sier 62-åringen.