Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stephen Hawking frykter «supermennesker» i ny bok

Fysikeren frykter at menneskets fristelse til å tukle med eget DNA kan ødelegge for resten av menneskeheten.

NY RASE: Fysikeren Stephen Hawking spår at «supermennesker» kan ødelegge for resten av menneskeheten. Foto: NTB Scanpix
NY RASE: Fysikeren Stephen Hawking spår at «supermennesker» kan ødelegge for resten av menneskeheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den nye essaysamlingen «Brief Answers to the Big Questions», som Hawking skrev før sin død, skriver han om frykten for en egen rase av det han kaller «supermennesker». Fysikeren mente nemlig at det kunne bli «for fristende for menneskeheten å tukle med eget og sine barns DNA,» skriver The Guardian.

Essaysamlingen som er publisert i The Sunday Times er skrevet i sammenheng med hans nye bok «Brief Answers to the Big Questions,» som er det siste han skrev før han døde. Boka kommer ut på tirsdag.

Den verdenskjente fysikeren fikk sitt gjennombrudd med teorien om at svarte hull ga fra seg «Hawking-stråling». Han er imidlertid mest kjent for å ha skrevet boka «A Brief History of Time,» eller «Univers uten grenser,» på norsk, som solgte 10 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Fikk ALS

Som 21-åring ble Hawking diagnostisert med en motonevronsykdom relatert til amyotrofisk lateralsklerose (ALS). Etter 1985 kunne han bare kommunisere med omverdenen via en datamaskin.

Hawking uttrykte også bekymring for klimaendringer og overbefolkning på jorda. Han mente at menneskeheten «må lete etter andre planeter å på bo fordi vi går tom for plass».

AMBASSADØR: Stephen Hawking var for mange vitenskapens ansikt og diplomat. Innenfor astrofysikken var han en pionér som etterlater seg flere gjennombrudd, blant annet i å nøste linken mellom det store og det lille. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Tukle med DNA

I den nyeste essaysamlingen skrev Hawking at tukling med DNA kan komme til å skape «supermennesker».

«Jeg tror at folk i løpet av dette århundret vil oppdage hvordan en kan endre både intelligens og instinkter som aggresjon hos mennesker,» står det ifølge The Guardian.

Hawking mente at ny genetikk kunne gjøre det fristende for mennesker å forbedre seg. Han skrev at «supermenneskene» kan bedre hukommelsen, være mindre syke, få høyere intelligens og leve lenger.

DØDE I NATT: Fysiker og matematiker Stephen Hawking død natt til onsdag 14. mars, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kun for de ressurssterke

Dermed vil samfunnets ressurssvake dø ut eller bli ubetydelige ifølge Hawking.

Fysikeren mente at det da bare ville være igjen en gruppe «supermennesker» som forbedrer seg i stadig større grad.

I sin nye bok referer Hawking til bruk av teknikken CRISPR-Cas9, hvor deler med DNA gjentas i sekvenser. Teknikken gjør det mulig å erstatte de spesifikke byggesteinene i DNA-kjeden.

Ifølge The Guardian er teknikken omdiskutert. Flere mener at få vil bruke teknikken på barna sine fordi grepene kan få bivirkninger.

Advarte mot kunstig intelligens

Hawkings advarte mot at kunstig intelligens kan være «den verste hendelsen i vår sivilisasjons historie» før han døde. Han mente også at datamaskiner kunne overgå den menneskelige intelligensen.

Samtidig trodde fysikeren at kunstig intelligens kan bidra til å hindre skader i naturen, og dermed også muligheten til å fjerne fattigdom og sykdom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!