Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stephens sak havnet i Stortinget

Heroinavhengige Stephen Kristoffer Blümes (19) sak ble tema i Stortinget i dag.

VIL HJELPE: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (t.h.) tok affære da hun leste Dagbladets reportasje om heroinavhengige Stephen Kristoffer Blüme (19). Nå myker hun opp regelverket så også personer under 25 år skal kunne får metadonbehandling. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL HJELPE: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (t.h.) tok affære da hun leste Dagbladets reportasje om heroinavhengige Stephen Kristoffer Blüme (19). Nå myker hun opp regelverket så også personer under 25 år skal kunne får metadonbehandling. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dagens Dagbladet åpnet helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for at rusbehandlingen skal gjøres på mer individuelt grunnlag. Dermed havnet situasjonen til Stephen Kristoffer Blüme (19) på Stortingets talerstol.

Allerede i begynnelsen av november skrev Dagbladet første gang om rusavhengige Stephen (19) som er for ung til å få metadon. Han har vært heroinavhengig i fem år og det er ingenting han heller vil enn å få leve et vanlig liv uten stoff. Men vilkårene for legemiddelassistert behandling (LAR) er så strenge og aldersgrensen for å få metadon er 25 år.

Dermed, blir Stephen tvunget til å kjøpe metadon illegalt på Plata ved Oslo sentralstasjon.

- Stemt ned før
Venstres stortingsrepresentant Borghild Tenden tok opp saken fra Stortingets talerstol og viste til at Venstre gjentatte har ganger fremmet forslag om å myke opp vilkårene for LAR og at aldersgrensen på 25 år fjernes og erstattes med en individuell vurdering.

- Ap har gjentatte ganger stemt ned dette og andre forslag fra Venstre som vil medføre en bedre rusomsorg, sa Tenden og fortsatte:

- Jeg er klar over at regjeringen har satt ned et utvalg som jobber med ruspolitikk, men jeg hadde satt pris på at helseministeren også i møte med Stortinget kan gi klare svar og at det ikke bare skjer i møte med Dagbladet. De rusavhengige har ikke tid til å vente på utvalgets konklusjon da folk dør på gata i påvente av forbedringer i rusomsorgen, sa Tenden.

Dette er tiltakene Venstre vil ha på plass i rusomsorgen:
• Etablere flere behandlingsplasser og bedre ettervernstilbud for rusavhengige.
• Etablere flere akuttavrusningsplasser.
• Tilby poliklinisk behandling eller langtidsplass innen 24 timer etter akuttavrusning.
• At flere rusavhengige blir dømt til behandling i stedet for fengsel når de begår kriminelle handlinger.
• At rusavhengige får tilstrekkelig bolig- og rehabiliteringstilbud utenfor rusmiljøer.
• At det åpnes for å bruke flere legemidler enn metadon og Subutex i behandlingen.
• At fastleger kan gi substitusjonsbehandling for sine pasienter uten å måtte søke via NAV.
• Innføre et prøveprosjekt med heroinassistert behandling for de aller tyngst belastede.

- Individuell behandling
Helseminister Strøm-Erichsen gjentok i Stortinget budskapet hun kom med i Dagbladet om at en oppmykning av regelverket er på trappene.

- Nye retningslinjer har vært ute på høring, og de kommer snart på mitt bord. Jeg mener vi må se individuelt på dette, og ikke være så opphengt i alder, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Hun understreker samtidig at arbeidet med nye retningslinjer ikke er ferdig, og at det er krevende.

- Men for eksempel Stephen ga tydelig uttrykk for at han så for seg at LAR-behandling kunne være et trinn på vei til en helt rusfri hverdag. Da er det veldig riktig og positivt om han kunne få slik behandling, sier hun.

Strøm-Erichsen regner med at de nye retningslinjene vil være på plass i begynnelsen av januar.

STILTE SPØRSMÅL: Venstres Borghild Tenden ( V ) tok opp Stephens sak i Stortinget. Foto:STEINAR BUHOLM/Dagbladet.
STILTE SPØRSMÅL: Venstres Borghild Tenden ( V ) tok opp Stephens sak i Stortinget. Foto:STEINAR BUHOLM/Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media