StepStones fyrrige fredag

StepStone fyker i været på nyheten om at TMP Worldwide kjøper Jobline for litt over én milliard norske kroner. En enkel sammenligning viser at StepStone allerede er aggressivt priset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

StepStone-kursen føk til værs etter at amerikanske TMP Worldwide rundt lunsjtider la inn bud på Jobline.

Amerikanske TMP Worldwide, som eier verdens største nettrekrutteringsselskap Monster.com, bekreftet fredag det mange hadde ventet: Selskapet sluker StepStone-konkurrenten Jobline. TMP Worldwide betaler 30,70 svenske kroner per aksje, eller i underkant av 1,2 milliarder svenske kroner for Jobline, noe som representerer en budpremie på 289 prosent i forhold til gjennomsnittkursen for de siste 30 dagene.

Finanskanalen skrev for to uker siden at Monster.com vil etablere seg i Sverige, og at nettrekrutteringsselskapet tar sikte på å bli størst i løpet av 12 måneder. «Oppkjøp er sannsynligvis veien å gå», skrev vi den gang. Med en slik ambisjon var det egentlig kun to alternativer: Jobline eller StepStone.

Meldingen fra det svenske markedet har fått fart i day traderne på Oslo Børs. StepStone er klokken 13.50 opp over 17 prosent og kursen ligger på 4,63 kroner. Kursen har vært oppe i 4,79 kroner i løpet av fredag ettermiddag.

Monster.com har en CV-database på 10 millioner. Til sammenligning hadde Jobline 1 million CV'er, mens StepStone hadde rett under 600 000 CV'er ved utgangen av første kvartal. Monster.com har sterkest fotfeste i det amerikanske markedet med en markedsandel på 50 prosent.

Dersom vi tar utgangspunkt i en pris på 1,2 milliarder svenske kroner og en kurs på 0,87 i forhold til norske kroner, gir det en pris på 1.044 millioner norske kroner for Jobline. Siden aktørene i denne bransjen legger stort vekt på antall CV'er i databasen når de skal måle krefter, betyr det en prising på drøyt én krone og fire øre per CV.

Benytter vi samme prising på StepStone betyr det at det børsnoterte norske selskapet bør prises til i overkant av 625 millioner kroner, som fordelt på om lag 238 millioner aksjer gir en fair kurs på i overkant av 2,60 kroner per aksje.

Selv om denne sammenligningen er enkel og ikke tar hensyn til markedsposisjoner og særskilte finansielle forhold, er det tankevekkende at dagens kurs rundt 4,60 kroner ligger hele to kroner over nivået som en pris per CV'er skulle tilsi.

Tar vi i tillegg hensyn til at oppkjøpet av Jobline trolig vil føre til en langt mer aggressiv konkurranse på StepStones hjemmemarked, samt at StepStone var priset kraftig opp allerede før dagens melding, er det vanskelig å se hvordan man kan forsvare den formidable kursoppgangen fredag.

StepStone opplevde tross alt en kraftig kursoppgang i forkant av dagens melding på forventninger om et oppkjøp i nettrekrutteringsbransjen. Før dagens forrykende kursutvikling hadde StepStone steget med 40 prosent på én uke. Inkludert dagens kursoppgang utgjør kursoppgangen mellom 65 og 70 prosent siden sluttnotering 18. mai!