Sterk euro-start i Asia

London (NTB-Reuters): EUs nye fellesvaluta euro'en fikk en sterk start da børsene i Asia åpnet mandag morgen. Den positive velkomsten styrket håpet om en suksess også i Europa, når valutahandelen der skulle åpne noen timer senere, og en lunken velkomst i Australia maktet ikke å trekke helhetsinntrykket ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen våget imidlertid å rope hurra, før børsene i London, Frankfurt og Paris hadde felt sin dom mandag formiddag. Nesten 300 millioner europeere fikk euro'en som sin felles valutaenhet fra midnatt natt til fredag - men våknet mandag uten å vite hva de nye pengene egentlig er verdt.

Bare det mindretallet som satte seg foran fjernsynet, radioapparatet eller internettskjermen og søkte seg fram til asiatiske nyheter, fant de avgjørende tallene: På Tokyo-børsen ble euroen ved lunsjtider mandag notert til mellom 1.1830 og 1.850 mot amerikanske dollar, etter å ha styrket seg i tidlig handel.

«Meget aktivt»

- Det pågår en meget aktiv handel (med euro), sa Tokyo-mekleren Koichi Kubo, som ikke så bort fra at den 4, januar 1999 også vil bli en merkedag i den amerikanske dollars historie - og ikke blant de gledeligste. - Vi kan være på terskelen til en tidsalder der euroen erobrer rampelyset, spådde Kubo.

I Hongkong styrket euro-kursen seg i løpet av en formiddag med forholdsvis liten omsetning. De fleste meklere foretrakk å vente og se, i visshet om at mandagen markerte en verdenshistorisk utvikling i internasjonal pengepolitikk og i det globale valutasamarbeid, ble det sagt.

- Euroen eksisterer. Euroen blir kursnotert. Folk hadde spådd at dette kom til å bli veldig vanskelig. Men nå viser det seg at den er på plass og greier seg aldeles utmerket, sier en europeisk valutahandler i Hongkong, som ber om å få være anonym.

Asiatiske kurser

Euroen åpnet mandag på 1.1748 mot Hongkong-dollar, og falt så til 1.1845 etter først å ha steget til 1.854. I Singapore fikk den europeiske valutaen en rakettdebut, og raste fra en start på 1,1750 mot amerikanske dollar ved åpningstid til 1,180 mindre enn en time senere.

På den indonesiske valutabørsen i Jakarta fikk euroen en mer dempet debut, mer på grunn av usikkerhet enn av mistillit til den nye valutaen, sa lokale meklere. I Malaysia ble det bare notert av den nye valutaen, men kursen steg fra 1.1845 til 1.750 mot amerikanske dollar.

På børsen i Sydney viste australske investorer liten interesse for euroen, og foretrakk å la sine kolleger i Europa fastlegge kursnivået. - Dette er ikke egentlig noen stor begivenhet her, men man kan heller ikke vente den store entusiasmen rett etter juleferien, sa den australske mekleren Adrian Jones.

Avgjørende prøve

Den avgjørende første styrkeprøven for euroen var først ventet ut på dagen mandag, når de europeiske storbørsene i London, Frankfurt og Paris hadde sagt sitt. Kursutviklingen ville ventelig også bli skjøvet noe i bakgrunnen av bekymringer for om omsetningen virkelig ville fungere på det prakiske plan.

Til sammen 11 av dagens 15 EU-land deltar i Euro-samarbeidet fra begynnelsen av. Storbritannia, Danmark og Sverige har frivillig avstått fra å gå med i første bølge, mens ett enkelt medlemsland - Hellas - ennå ikke oppfyller kravene for medlemskap.

Ingen våger ennå helt å spå om euroen kan gjøre amerikanske dollar rangen stridig som dominerende internasjonal valuta. Men det blir lagt merke til at en av USAs viktigste asiatiske allierte, Japans statsminister Keizo Obuchi, denne uken reiser til Europa for å snakke pengepolitikk.