- Sterk gjentakelsesfare

30-åringen fra Mysen, som på ny er siktet for trusler og ulovlig omgang med skytevåpen, må bli i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det besluttet Borgarting lagmannsrett denne uken.

Som Dagbladet.no tidligere har skrevet, møtte den 30 år gamle mannen fra Mysen for Heggen og Frøland forhørsrett 22. desember. Der argumenterte advokat Jan Kildahl for at den tidligere drapsdømte mannen burde løslates fra varetekt - fordi det ikke var tilstrekkelig fare for gjentakelse.

Dommer Carl Hugo Lund ga imidlertid politiadvokat Knut Inge Stavang medhold i at varetektsfengslingen kunne forlenges med åtte uker på grunn av de alvorlige forholdene 30-åringen er siktet for, og Kildahl anket saken inn for Borgarting lagmannsrett.

Men Borgarting forkastet kjæremålet.

- Sterk fare

«Det vises til de mange straffbare forhold siktede er tiltalt/siktet for - herunder alvorlige handlinger som ran, trusler og utpressing - og den klare og sterke gjentagelsesfaren som foreligger,» heter det i Borgartings kjennelse.

30-åringens forhistorie er lang og voldelig.

 • 17. mai 1995 skjøt den da 20 år gamle mannen seg selv i hodet.
 • Nyttårsaften året etter skjøt han sin egen onkel i beinet.
 • Bare 26 dager senere henrettet han en tobarnsmor med to skudd mot hodet.
 • Etter å ha sluppet ut av sikring fire år senere, skjøt han - i nødverge - flere skudd på en bensinstasjon i Askim.


  Utstrakt kriminell virksomhet
  I sitt støtteskriv til Borgarting skriver Jan Kildahl at forholdene mannen i dag bare har to uoppgjorte voldsforhold. Advokaten mente derfor at ikke var kvalifisert fare for gjentakelse, men fikk ikke støtte fra Borgarting for dette synet:

  «Siktede er domfelt en rekke ganger tidligere - til dels for svært alvorlige forhold - og han er nå tiltalt og siktet for svært mange nye lovbrudd begått i 2003, 2004 og 2005, jf tiltalebeslutningen av 12. september 2005 og siktelsene av henholdsvis 23. november og 8. desember 2005. Dette gir grunnlag for å mistenke siktede for å ha drevet utstrakt kriminell virksomhet helt frem til pågripelsen den 22. november 2005. Slik lagmannsretten ser det er gjentagelses-faren i foreliggende tilfelle særlig sterk,» heter det i lagmannsrettens kjennelse.

  30-åringen blir dermed sittende varetektsfengslet på Ila fengsel frem til 16. februar kl. 1500.


  Vurderer kjæremål
  - Vi vurderer å påkjære lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett idet det kan synes som lagmannsretten ikke stiller tilstrekkelig strenge vilkår for bruk av varetekt, sier Kildahl til Dagbladet.no.

  Han mener at tingretten og lagmannsretten baserer seg på en samrøring av alle tidligere forhold, også gamle forhold som 30-åringen har sonet og gjort opp for.

  - Ettersom dette inkluderer en etter hvert gammel drapsdom forsøker man å fremstille den aktuelle gjentagelsesfare som like alvorlig. Faktum er at han bare er dømt en gang etter 1997-saken. Da ble han frifunnet for drapsforsøk idet han handlet i nødverge, sier advokaten.

  Han viser også til at det i tiltalen og siktelsene mannen nå er varetektsfengslet for, særlig er kjøring uten førerkort som går igjen.