- Sterk kost å lese dette

Jonas Gahr Støre svarte om de ukjente Serena-truslene.

GRÅT: Jonas Gahr Støre gråt da han så bildene fra det han omtaler som en ekstremsituasjon, der en av hans medarbeidere ble hardt skadet og journalist Carsten Thomassen ble drept Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
GRÅT: Jonas Gahr Støre gråt da han så bildene fra det han omtaler som en ekstremsituasjon, der en av hans medarbeidere ble hardt skadet og journalist Carsten Thomassen ble drept Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag ble det kjent at etterretningskilder, tre måneder før angrepet på Serena Hotel i Kabul 14. januar 2008 der Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen og åtte andre personer ble drept, avdekket detaljerte terrorplaner mot hotellet.

NRK kunne i dag bringe dokumenter innhentet av varsler-nettstedet Wikileaks, der informasjonen kommer fram.

Spørsmålet som fulgte var: «hvem visste hva?»

Jonas Gahr Støre var selv på Serena Hotel den dagen i 2008.

Svarer Han møtte i ettermiddag pressen for å redegjøre for hvilken informasjon UD hadde om truslene var blitt framsatt.

- Jeg er nødt til å sette det i en sammenheng. I forkant av besøket — foretatt en trusselvurdering. PST har ansvart. PST gjør det blant annet med info fra Forsvarets etterretning. Denne trusselen var med i det materialet de gjorde sin trusselvurdering av — sammen med et mylder av annen informasjon, sier Støre.

- Trusselen ble vurdert som høy. Jeg har full tillit til de trusselvurderingene som foreligger. Jeg har bragt på det rene at i det materialet som ble gjort tilgjengelig for Stortinget i etterkant, så ligger denne trusselen.

Sterk kost - Stortinget ble også invitert til å vurdere det graderte materialet Forsvaret satt på.  

- I tillegg var det selvfølgelig sterk kost å lese dette, slår Støre fast.

Han påpeker at Forsvaret må sortere truslene, og luke vekk trusler uten rot i virkeligheten.

BLE DREPT: Den erfarne Dagbladet-reporteren Carsten Thomassen. Foto: Even Bast / Dagbladet
BLE DREPT: Den erfarne Dagbladet-reporteren Carsten Thomassen. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer

- Det forelå også en trussel mot Serena Hotell i oktober om et selvmordsangrep med bil, illustrerer Støre.

- Føler du nå at noe kunne vært gjort annerledes, spør en journalist.  

Ny granskning? - For å være helt ærlig synes jeg ikke jeg skal sette meg til dommer over det. Jeg har vært i Afghanistan fire ganger senere, påpeker Støre.

- Burde ikke denne trusselen som var så konkret vært behandlet i den redegjørelsen som ble gjort?

- Det er ikke gått inn på å dechiffrere den. Denne trusselen er det gjort spesiell referanse til, men denne kom i tillegg til flere andre trusler mot Serena, påpeker Støre.

- Det er i tillegg en lang rekke trusler som aldri er blitt satt ut i live.

Støre utelukker ikke en ny granskning av Serena-episoden, men sier hans inntrykk er at samarbeidet mellom e-tjenesten og PST er godt.

Stormet
Rapporten er fra 16. oktober 2007 og avslører at Taliban i Lowgar-provinsen planlegger et angrep mot ISAF eller styresmaktene i Afghanistan, mest sannsynlig mot Serena Hotel.

Dette angrepet var svært likt det angrepet som skjedde rammet den norske delegasjonen.

Like før klokka 18.30 lokal tid 14. januar 2009 stormet terrorister fra Taliban ikledd politiuniformer hotellet med selvmordsvester, granater og AK-47-geværer.

STILLER SPØRSMÅL: Carsten Thomassens samboer da han døde, Ellen Hofsvang, vil vite hvem som skjedde hva. Her på minnestund på Newseum i Washington, for journalister som omkom i 2008. 
Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG/Dagbladet
STILLER SPØRSMÅL: Carsten Thomassens samboer da han døde, Ellen Hofsvang, vil vite hvem som skjedde hva. Her på minnestund på Newseum i Washington, for journalister som omkom i 2008. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG/Dagbladet Vis mer

Thomassen og en ansatt i Utenriksdepartementet ble skutt på av en terrorist kledd i politiuniform da de kom ut av heisen på hotellet.

Tidligere samfunnsredaktør i Dagbladet, Per-Arne Kalbakk, har gjort det klart at han ikke kjente til truslene da han sendte Thomassen på reportasjetur.

- STOLT OVER ANGREPET: Mannen som angrep Serena Hotel i Kabul, Muhammed Ramadan (23) og drepte Carsten Thomassen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- STOLT OVER ANGREPET: Mannen som angrep Serena Hotel i Kabul, Muhammed Ramadan (23) og drepte Carsten Thomassen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer