Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterk kritikk av norsk politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Financial Times sås det nå tvil om norske myndigheters intensjoner med bistandsprogrammet «Olje for utvikling».


Internasjonale oljetopper peker på en mulig interessekonflikt når delegasjoner fra oljelandet i nord tar på seg rollen som rådgiver til oljerike myndigheter om lisensrunder der også norske selskaper er med og byr.

- Disse beskyldningene er absurde, sier utviklingsminister Erik Solheim. Solheim har lest artikkelen, og tilbakeviser alle beskyldningene.

- Vi deler vår ekspertise på et felt vi kan godt. Norge har den mest vellykkede organiseringen av oljesektoren i hele verden, med en god blanding av offentlig og privat virksomhet. Vi gjør dette for å hjelpe landene på utviklingsfeltet, og ikke for å oppnå økonomisk gevinst, sier Solheim.

- Har delegasjonen Statoil og Norsk Hydro med i kofferten når den gir råd til utviklingsland?

- Nei, det finnes ingen slik kobling. Det er en myte.


Massiv kritkk

Financial Times spekulerer også i at norske myndigheter spilte en rolle i Bolivias beslutning om å nasjonalisere landets gassindustri. Fem uker før Bolivias president Evo Morales slapp sin nasjonaliseringsbombe, møtte en norsk delegasjon representanter fra myndighetene i Bolivia. Ifølge Bolivias energidepartement skulle de norske rådgiverne gå gjennom bøkene til de internasjonale oljeselskapene som fikk sine felt beslaglagt, og gi råd til Bolivia med hensyn til eventuell betaling for feltene.

 Norge involvert?  Financial Times spekulerer også på om Norge spilte en rolle i Bolivias nasjonalisering av gassindustrien. Fem uker før vedtaket, møtte en norsk delegasjon representanter fra myndighetene i Bolivia. Her er Bolivias president Evo Morales sammen med Cubas Fidel Castro og Venezuelas president Hugo Chavez. Foto: SCANPIX
Norge involvert? Financial Times spekulerer også på om Norge spilte en rolle i Bolivias nasjonalisering av gassindustrien. Fem uker før vedtaket, møtte en norsk delegasjon representanter fra myndighetene i Bolivia. Her er Bolivias president Evo Morales sammen med Cubas Fidel Castro og Venezuelas president Hugo Chavez. Foto: SCANPIX Vis mer


Ekspedisjonssjef Stig Sollund i skattelovavdelingen i Finansdepartementet var med i delegasjonen. Han avviser at Norge på noen måte kan knyttes til den omstridte nasjonaliseringen av landets gassindustri.

- Vi har overhodet ikke vært inne i nasjonaliseringsprosessen i Bolivia, slik det blir antydet. Det er uriktig at Norge har gitt noen råd her. Vi var på et undersøkelsesoppdrag for å skaffe informasjonsgrunnlag om hvorvidt Norge skal bidra med teknologi og ekspertise. Det er ikke tatt noen beslutning om et slikt bistandssamarbeid. Vi har redegjort for norske erfaringer og om hvordan petroleumsforvaltningen er organisert, sier Sollund til Dagbladet. Utover det vil ikke ekspedisjonssjefen i Finansdepartementet uttale seg om saken.

Også Erik Solheim avviser koblingen.
- Dette er å tillegge Norge en overdreven betydning over boliviansk politikk. Morales ga velgerne sine løfte om å nasjonalisere landets energiressurser lenge før delegasjonen var i landet, sier Solheim. Reisen til Bolivia var på oppdrag fra Utenriksdepartementet, UD.

- Olje en velsignels
«Olje for utvikling» var en nysatsing fra den forrige regjeringen. Regjeringen mente erfaringene viser at utviklingsland sjelden klarer å utnytte inntekter fra olje- og gassvirksomhet til å bedre levekårene for befolkningen.

- Vi ønsker å bidra til at store oljeinntekter blir brukt til å redusere fattigdommen i Afrika og andre steder, at oljen blir en velsignelse og ikke - som inntil nå i mange tilfeller - en forbannelse, sa utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson da planen ble presentert i fjor. Erik Solheim mener at det er nettopp dette programmet gjør, og er overrasket.

- Reaksjonene på delegasjonens arbeid har vært positive. Vi må nesten ha selvtillit til å si at olje og gass er vi gode på, og her har vi noe å bidra med internasjonalt, sier han.


Interessekonflikt

En representant fra Verdensbanken sier til Financial Times at råd fra den norske delegasjonen skal ha undergravd bankens arbeid i minst ett utviklingsland. Heller ikke dette kjenner Solheim igjen.

- Verdensbankens ledelse har hele tiden vært veldig positiv til dette programmet. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra Verdensbanken, sier han.

- Absurd kritikk: Utviklingsminister Erik Solheim avviser kritikken som kommer frem i Financial Times.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling