Sterk kritikk av politiet i Nygaard-saken

Oslo (NTB-Wenche Schjønberg): Politiets første etterforskning av attentatet mot forlagssjef William Nygaard bar preg av en frykt for å ensidig koble attentatet til utgivelsen av Salman Rusdhies bok «Sataniske vers». Dette hevder flere av deltakerne i TV2s program Dokument 2, som ble sendt i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I programmet ble det søkt påvist at det tok lang tid før politiet avhørte flere vitner som sier at de så en mannsperson i området rundt Dagaliveien i morgentimene da Nygaard ble skutt 11. oktober 1993. Det tok ifølge programmet dessuten lang tid før det ble iverksatt kontroll ved grenseovergangene ut av landet.

Politiet forklarer at først klokken 12.30 ble grenseovergangen ved Svinesund kontrollert, og først mer enn sju timer etter attentatet, klokken 16.10, satte Kongsvinger politikammer i gang grensekontroll. Bakgrunnen for at det tok så lang tid, skulle ha vært en feil i datasystemet til Kongsvinger politikammer. Først når beskjeden kom over via datapost, ble kontrollen satt i gang.

- Vi hørte vel den gangen, etter hva jeg husker, på riksnyhetene om at det hadde skjedd et attentat i Oslo. Men vi visste jo ikke mer enkeltheter, så det ble ikke satt i gang noe spesielt. Vår rutine er å vente på en begjæring fra dem som har saken der hvor noe har skjedd, forklarer politiavdelingssjef Arnt Kristian Haug i Kongsvinger, til Dokument 2.

Naboer

Også to av William Nygaards naboer står fram i tv-programmet. Begge forteller at de møtte en fremmed mann i nabolaget på attentatdagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer