Sterk kritikk av politiet i Nygaard-saken

Oslo (NTB-Wenche Schjønberg): Politiets første etterforskning av attentatet mot forlagssjef William Nygaard bar preg av en frykt for å ensidig koble attentatet til utgivelsen av Salman Rusdhies bok «Sataniske vers». Dette hevder flere av deltakerne i TV2s program Dokument 2, som ble sendt i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I programmet ble det søkt påvist at det tok lang tid før politiet avhørte flere vitner som sier at de så en mannsperson i området rundt Dagaliveien i morgentimene da Nygaard ble skutt 11. oktober 1993. Det tok ifølge programmet dessuten lang tid før det ble iverksatt kontroll ved grenseovergangene ut av landet.

Politiet forklarer at først klokken 12.30 ble grenseovergangen ved Svinesund kontrollert, og først mer enn sju timer etter attentatet, klokken 16.10, satte Kongsvinger politikammer i gang grensekontroll. Bakgrunnen for at det tok så lang tid, skulle ha vært en feil i datasystemet til Kongsvinger politikammer. Først når beskjeden kom over via datapost, ble kontrollen satt i gang.

- Vi hørte vel den gangen, etter hva jeg husker, på riksnyhetene om at det hadde skjedd et attentat i Oslo. Men vi visste jo ikke mer enkeltheter, så det ble ikke satt i gang noe spesielt. Vår rutine er å vente på en begjæring fra dem som har saken der hvor noe har skjedd, forklarer politiavdelingssjef Arnt Kristian Haug i Kongsvinger, til Dokument 2.

Naboer

Også to av William Nygaards naboer står fram i tv-programmet. Begge forteller at de møtte en fremmed mann i nabolaget på attentatdagen.

- Jeg var overbevist om at Dagaliveien var sperret i begge ender da jeg kom hjem på ettermiddagen, og at det var politivakter som ville spørre alle om hva de hadde opplevd på morgenen, forteller Per Kjelman.

Men det var det ikke. Da han ikke hadde hørt noe fra politiet to dager senere, ringte han selv Oslo politikammer og forklarte om mannen han hadde møtt. Tre uker senere ble han innkalt til avhør hvor han beskrev vedkommende.

- Jeg er forbauset over at det ikke ble foretatt noen hus til hus-undersøkelser eller noe annet i timene etter attentatet. Det var nesten utelukket å skulle gi noe skikkelig signalement av mannen jeg traff, tre uker etter at dette skjedde, sier Kjelman.

- Forbauset

Kjelman sier at det virker som om politiet var veldig redde for å bare følge ett spor.

- Tre måneder etter attentatet kom de hjem til oss og stilte spørsmål i flere timer kun om hans (Nygaards) privatliv. De berørte overhodet ikke de faktiske spørsmålene fra dette strøket, sier Kjelman.

Også formannen i Rusdhiekomiteeen, Sigmund Strømme, sier i programmet at han er forbauset over at etterforskningen etter attentatet dreide seg så lite om Iran-sporet.

Sjekket ut

Den eneste som har vært siktet i Nygaard-saken, er en nordmann med pakistansk opprinnelse som ble siktet for å avgi falsk forklaring til politiet i forbindelse med etterforskningen av attentatet mot Nygaard.

Han reiste fra Oslo til Teheran i Iran samme dag som skuddene mot Nygaard falt. Han var også eier av en Dan Wesson-revolver, samme våpen som Nygaard ble skutt med. Denne mannen ble avhørt av politiet, men senere sjekket ut av saken.