Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterk kritikk etter 11/9

CIA og FBI får blant annet kritikk for å ikke ha kommunisert godt nok seg imellom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før terrorangrepene 11. september 2001 var det kjent at terrorister planla en flykapring, at de hadde gjennomført en generalprøve på en flyplass i New York og at de ville angripe amerikanske mål. Men etterretningsorgan som CIA og FBI kommuniserte ikke godt nok seg imellom og var heller ikke i stand til å trekke de riktige konklusjonene fra forskjellige etterretningskilder, ifølge en rapport fra en kongresskomité. Komiteen har gått gjennom hva amerikansk etterretning visste før 11. september - Ingen får noensinne vite hva som kunne ha hendt hvis man hadde trukket flere tråder mellom disse forskjellige stykkene med informasjon, heter det i rapporten som ble offentliggjort torsdag kveld.

Likevel er det komiteens mening at sjansen for å avsløre og hindre terroristenes planer om å angripe USA 11. september 2001 ville vært mye større hvis etterretningsinformasjonen var blitt analysert i sin helhet.

Hemmeligstemplet

Rapporten er på i alt 900 sider og inneholder mye informasjon som tidligere har vært hemmeligstemplet. Med unntak av én side blir imidlertid en del av rapporten som handler om mulig saudisk støtte til flykaprerne, holdt hemmelig.

Nyhetsmagasinet Newsweek melder med grunnlag i anonyme kilder at kongressrapporten inneholder beviser for at Omar al-Bayoumi, som skal ha hatt tett kontakt med to av flykaprerne som deltok i terrorangrepet, trolig var hemmelig agent for Saudi-Arabia.

I januar 2001 deltok al-Bayoumi på et møte på det saudiske konsulatet i Los Angeles. Like etterpå skal han ha møtt flykaprerne Khaled al-Mihdar og Nawat al-Hamzi på en restaurant. De tre skal senere ha reist sammen til San Diego ifølge Newsweek.

Men Saudi-Arabias ambassadør i USA, prins Bandar bin Sultan, avviser at al-Bayoumi var saudisk agent. Kilder i kongressen sier til nyhetsbyrået Reuters at det ikke finnes beviser for at noen som kom i kontakt med to av kaprerne i San Diego handlet på vegne av regjeringen i Saudi-Arabia. Samtidig understrekes det at dette spørsmålet må etterforskes nærmere.

Tre år med varsler

En FBI-tyster hadde ifølge kongressrapporten jevnlig kontakt med to av kaprerne mens de bodde i San Diego.

I desember 1998 heter det i en etterretningsrapport at tilhengere av bin Laden «planla operasjoner mot amerikanske mål. Planer om å kapre amerikansk fly går bra framover. To personer klarte med hel å komme seg gjennom sikkerhetssjekken på en flyplass i New York».

Illevarslende rapporter fortsatte å komme inn til etterretningsorganisasjonenes hovedkvarter helt fram til 10. september 2001. Da fanget the National Security Agency (NSA) opp kommunikasjon som tydet på et meget nær forestående terrorangrep. Informasjonen ble verken oversatt eller videreformidlet tidsnok til at noe kunne bli gjort. (NTB)

TIL GRUNNE: Twin Towers brant ned til grunne 11. september 2001. Foto: REUTERS/SCANPIX