Sterk kritikk etter helseskader på kystvaktfartøy

Det er påvist helseskader hos besetningen på det innleide kystvaktfartøyet Chieftain.

SKREKKELIG: Kystvakten hyret inn dette fartøyet for å øke slepekapasiteten i Nord. Nå viser det seg at flere kan ha fått helseskader om bord fartøyet, som ga et skrekkelig inntrykk under beskiktigelsen. Foto: Sjøforsvaret.
SKREKKELIG: Kystvakten hyret inn dette fartøyet for å øke slepekapasiteten i Nord. Nå viser det seg at flere kan ha fått helseskader om bord fartøyet, som ga et skrekkelig inntrykk under beskiktigelsen. Foto: Sjøforsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kystvakten og Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) får sterk kritikk etter at det er påvist helseskader hos medlemmer av besetningen på det innleide kystvaktfartøyet Chieftain.

Kritikken kommer fram i rapporten fra en undersøkelseskommisjon som i september 2008 ble nedsatt av Generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen. Etter kommisjonens mening burde dette fartøyet aldri ha vært innleid fra Remøy Management AS og den daværende eieren Bourbon Offshore Norway AS.

Kommisjonen, ledet av kommandørkaptein Morten A. Jansen, konkluderer med at enkelte av besetningsmedlemmene sannsynligvis er påført langvarige helseskader ved at dieseleksos har kommet inn i ventilasjonsinntaket, og dermed inn i innredningen på fartøyet.

Kommisjonen ble nedsatt etter at det var oppdaget nedsatt lungekapasitet hos tre av de 67 sivile og 55 militære besetningsmedlemmene som hadde tjenestegjort på fartøyet.

Selvkritikk

Det pågår nå helseundersøkelser for å klarlegge om andre medlemmer av besetningen kan ha fått skader som har sammenheng med forholdene om bord. Disse undersøkelsene skal etter planen være avsluttet i mars i år, blir det opplyst i en pressemelding fra Kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer