Sterk krone kan utsette rentehopp fra Norges Bank

Den sterke krona kan gjøre det vanskelig å heve renta nå, mener ledende økonomer. Industrien frykter høy kronekurs framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank har gått langt i retning av å varsle at det kommer en renteøkning på neste hovedstyremøte, 30. juni. Dette har ført til at krona har styrket seg kraftig.

Konkurranseutsatt industri frykter en ny runde med sterk krone og tap av arbeidsplasser.

I Dagsavisen har tidligere handelsminister Hallvard Bakke sagt at Norges Bank må intervenere, ved å «trykke penger» og selge norske kroner for å få kursen ned.

Ingen god idé, mener både ledende økonomer og industrien selv. Det er renta som må være Svein Gjedrems våpen.

-  Intervensjonenes tid er over. Norges Bank har to virkemidler, rentesetting og kommunikasjon, sier direktør Knut E. Sunde i Teknologibedriftenes Landsforening.

-  Nå er det viktig å kommunisere at renteforventningene i markedet er for høye. Det kan enten gjøres ved å holde renta på dagens nivå, eller øke et kvart prosentpoeng, og samtidig si at det er langt fra sikkert at det kommer mer i løpet av året, sier Sunde.

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo er skeptisk til at Norges Bank skal intervenere i valutamarkedet.

-  Selv om krona er sterk, og man skulle ønske den var svakere, skal sentralbanken være forsiktig med intervensjon. Det primære for Norges Bank er å bruke renta, sier Holden til Dagbladet.

HODEPINE: Den sterke krona er blitt en hodepine for sentralbanksjef Svein Gjedrem.