Sterk krone redder flere liv

Tusenvis av sultrammede får livet i gave på grunn av den sterke norske kronekursen. 82 øre er nok til å redde et liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer kunne vi spare tusenvis av kroner på utenlandsferien på grunn av den sterke norske kronekursen. Men det er ikke bare ferierende nordmenn som nyter godt av valutagevinsten. I sult- og katastrofeområdene får norske hjelpeorganisasjoner mye mer for pengene vi gir enn det de vanligvis får.

- Vi spekulerer ikke i valutamarkedet, men vi estimerer budsjettene våre hvert år ut fra hva vi tror dollarkursen kommer til å bli. Dette stemmer jo aldri, så noen år får vi en gevinst, og andre år får vi et tap. Nå er det derimot gunstig for oss, fordi krona er så sterk, sier fungerende generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til Dagbladet.no.

Fordi den viktigste overføringsvalutaen for norske hjelpeorganisasjoner er dollar, og fordi krona i lang tid har holdt seg stabilt sterk mot de grønne sedlene, opplever nå organisasjonene å kunne hjelpe flere enn de normalt kunne ha gjort.

- Spesielt når dollaren styrker seg i forhold til de lokale valutaene i tillegg blir det en dobbel valutaeffekt. Det er vanskelig å anslå hvor mye Kirkens Nødhjelp tjener på den sterke norske krona, det varierer fra område til område, men akkurat nå er det generelt positivt for oss, sier Eigil Schjander-Larsen i Kirkens Nødhjelp.

Gunstig å gi

Nordmenn ligger på den internasjonale givertoppen når det gjelder å støtte de frivillige organisasjonene. Årlig gir vi flere hundre millioner kroner, og sjelden har det vært gunstigere enn nå.

- Du får mer for hver krone du gir hvis du gir mens krona er sterk. Vi fordeler valutagevinsten på de forskjellige landprogrammene så de får mer å rutte med. I år er det snakk om flere millioner ekstra, sier Wang i Redd Barna.

Norges Røde Kors og Kirkens Nødhjelp har i samarbeid satt i gang en storstilt nødhjelpsaksjon i det sørlige Afrika. Med dagens kronekurs koster det deg bare 82 øre for en livreddende dagsrasjon for et sultrammet barn.

- 150 kroner er nok til å fø en familie på seks i en måned. 450 kroner er nok til å gi den samme familien mat, såkorn, og enkle jordbruksredskaper fram til jul, sier informasjonskonsulent Frank Benjaminsen i Norges Røde Kors.

- Problemet i det sørlige Afrika er at på grunn av hiv og aids er det for få mennesker igjen til å dyrke jorda. Derfor må vi lære opp nye grupper til å dyrke mat, og de får enkle jordbruksredskaper av oss, sier innsamlingsleder i Kirkens Nødhjelp, Liv Hukset Wang, til Dagbladet.no.

Mye å gjøre

- 100 til 200 kroner sikrer et barn undervisning i et år. Vi når omtrent en halv million barn i året, med dagens støtte, sier Wang.

- Vi driver mye med vann, og forbedring av vann. Det koster i gjennomsnitt 50 til 60 000 kroner å få boret en ny brønn til en landsby. Dette sikrer tusenvis av mennesker rent vann. 70 prosent av sykdommene i områdene vi jobber i skyldes dårlig vann, sier Hukset Wang.

- For 150 kroner får vi også 15 kilo såkorn. På grunn av matmangelen spiser menneskene i det sørlige Afrika nå såkornene, derfor er det viktig å støtte med mat og nye såkorn. 15 kilo såkorn holder til en avling for to familier på seks i det sørlige Afrika. Vi gir også ekstra pleie til hiv og aids-syke. Pleien er hjemmebasert, og den går ut på å gi ekstra næringstilskudd til de syke sånn at de kan klare å dyrke jorda, sier Benjaminsen.

Alle organisasjonene har egne faste givertjenester hvor du kan spesifisere hvilke landområder eller proskjekter du har lyst til å støtte. I tillegg mottar organisasjonene enkeltgaver til både prosjekter og generelt støttearbeid. Og mulighetene er mange.

Kirkens Nødhjelp jobber med nødhjelp i mange forskjellige land, blant annet i katastrofeområdene i det sørlige Afrika og i Afghanistan. De langsiktige hovedområdene er arbeid med vann, hiv og aids-spørsmål, og arbeid mor vold.

Leger uten grenser driver aktiv legehjelp i katastrofeområder i hele verden. Organisasjonen rehabiliterer sykehus i krigsherjede land, og vaksinerer utsatte befolkningsgrupper mot sykdommer som for eksempel meslinger og tuberkulose.

Norges Røde Kors driver hjelpearbeid i mange land, og spesielt i det sørlige Afrika under den pågående sultkatastrofen. I tillegg har Røde Kors forskjellige prosjekter, som for eksempel «Barnelandet Rwanda» hvor organisasjonen driver utviklingshjelp for barn som har blitt foreldreløse av ulike grunner.

Redd Barna har prosjekter i over 20 land i Afrika, Asia, og Europa. Redd Barna jobber med utdanning av barn, og også med prosjekter mot barn som er utsatt for overgrep og seksuelt misbruk.

Andre norske humanitære organisasjoner:

Norsk Folkehjelp.

Unicef Norge.

Care Norge.

Plan Norge.

SULT: To etiopiske barn ser på kadavre av uttørkede dyr.