HARDE BUD: Mange av Hellas' statsminister Alexis Tsipras' regjeringspartnere og partikolleger vil ikke støtte reformpakkene EU krever for å gi landet kriselån. Det kan bety regjeringskrise. Foto: NTB Scanpix
HARDE BUD: Mange av Hellas' statsminister Alexis Tsipras' regjeringspartnere og partikolleger vil ikke støtte reformpakkene EU krever for å gi landet kriselån. Det kan bety regjeringskrise. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sterk misnøye hos Tsipras' partifeller: - Handlet som kaldblodige utpressere og økonomiske snikmordere

Statsministeren må selge låneavtale i parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ei lånepakke på 86 milliarder dollar (omkring 800 milliarder kroner) over de neste åra står på spill i det greske parlamentet.

Allerede i kveld skal statsminister Alexis Tsipras presentere forslag for økonomiske reformer for det greske parlamentet. Reformer som hans radikale Syriza-parti tidligere har vært mot. Et titall av Tsipras' partikolleger har allerede sagt de vil motsette seg reformforslagene som blant annet innebærer økte skatter og pensjonskutt, skriver Bloomberg.

Statsministeren kan derfor måtte lene seg på oppisjonen i landet for å få kriselån fra EU.

Harde bud Det er imidlertid ventet at det vil ta uker får en fullverdig og endelig avtale er på plass. Eurolandenes nasjonalforsamlinger skal stemme om det midlertidige programmet, før eurogruppa tar avgjørelsen om å starte de formelle forhandlingene om et låneprogram.

En avtale i eurosonens krisefond ESM krever 85 prosents flertall.

I Hellas' må imidlertid nasjonalforsamlingen vedta avtalen allerede i morgen. Dersom de ikke vedtar avtalen, som den greske regjeringssjefen satt i beinharde forhandlinger med EU-troikan om i lange tider, kan det bety krise for Hellas.

Bankene er i såfall ventet å kollapse og Hellas kan bli tvunget til å forlate eurosamarbeidet, den mye omtalte «grexiten», skriver BBC.

Det er ventet at avtalen vil gå gjennom, men det kan uansett bety krise for Syriza-regjeringen. Koalisjonspolikere har allerede uttalt seg kritisk til avtalen. Den vil nok også være vanskelig å svelge for mange Syriza-velgere.

- Trekk avtalen En av de mer radikale i Tsipras' regjering, energiminister Panagiotis Lafazanis, er en av de som er forbanna på sin statsminister, og ber sjefen om å trekke støtten til avtalen «selv om det er fem på midnatt».

- De såkalte partnerne og spesielt Tyskland behandlet landet vårt som om det var deres koloni, de handlet som kaldblodige utpressere og økonomiske snikmordere, skriver han i en uttalelse.

Han mener at selv om avtalen går gjennom blant parlamentets opposisjon, vil kampen fortsette blant befolkningen.

SKUFFA: Energiminister Panagiotis Lafazanis. Foto: George Panagakis / Pacific Press / NTB Scanpix
SKUFFA: Energiminister Panagiotis Lafazanis. Foto: George Panagakis / Pacific Press / NTB Scanpix Vis mer

Partileder i regjeringspartiet Uavhengige grekere Panos Kammenos mener långiverne gjorde et «kupp» da de tvang Hellas til å godta en avtale, men sier han ikke vil trekke partiet ut av regjering av den grunn.

- Vi vil fortsette sammen med Alexis Tsipras. Vi støtter Tsipras og regjeringen, sier han.

Tidligere finansminister Yanis Varoufakis uttalte også i går at Hellas er blitt lurt i forhandlingene, og var tydeligvis ikke fornøyd med avtalen.

- Troikaen har sørget for at Tsipras må spise i seg hvert eneste ord han har uttalt i kritikk mot dem de siste fem årene, sier Varoufakis til den australske radiokanalen ABC i dag.

Tror avtalen går gjennom Det er ventet at avtalen vil gå gjennom, men det er fortsatt tvil om Tsipras' regjering vil overleve forhandlingene.

- Selv om noen skulle trekke seg ut av regjeringskoalisjonen, tror vi avtalen vil bli godkjent med støtten fra opposisjonen, skrev analysebyrået Roubini Global Economics i et notat sendt ut i dag.

Også norske eksperter Dagbladet har snakket med tror avtalen går gjennom.

- Denne avtalen har ennå ikke blitt godkjent av parlamentene i Hellas og Tyskland, så det blir spennende å se hvordan utviklingen går framover, sa sjeføkonom i  Harald Magnus Andreassen.

Her får han med seg Michailidou Asimina ved ARENA senter for europaforskning. Hun tror at den greske regjeringen vil ha vanskeligheter med å forklare sin politikk for folket.

- Det kan være et problem å få det greske parlamentet med på avtalen. Det er langt fra sikkert den greske regjeringen vil overleve dette, sier Michailidou Asimina til Dagbladet. 

Trenger kriselån Hellas trenger 12 milliarder euro i akuttlån for å overleve sommeren. Hvor pengene skal hentes fra, er et komplisert spørsmål. Hellas trenger allerede mandag de første 7 av i alt 12 milliarder euro. Da forfaller blant annet et avdrag på 3,5 milliarder euro - drøyt 31 milliarder kroner - til Den europeiske sentralbanken ESB, en regning grekerne er nødt til å betale for å holde seg flytende.

Ett av alternativene er å ta i bruk EUs gamle krisefond EFSM. Der står det fortsatt rundt 11 milliarder euro, og både Frankrike og EU-kommisjonen ønsker en slik løsning. Men britene vil slett ikke bruke et EU-fond til å redde euroen.

De understreker at det har vært enighet om ikke å bruke fondet igjen etter at både Irland og Portugal fikk bistand herfra.

- La meg være helt klar. Storbritannia er ikke euroen, så tanken om at britiske skattebetalere skal risikere noe for denne avtalen, er uaktuelt. Eurogruppen må ta regningen selv, sa finansminister George Osborne før et møte med EU-kolleger i Brussel tirsdag.

Britene trenger imidlertid støtte fra andre EU-land om de skal kunne stoppe ny bruk av fondet. De ser ut til å få det fra blant mange av landene utenfor euroen.