Sterk misnøye på Askøy: - De ansatte føler seg overvåket

De ansatte i Askøy kommune føler seg overvåket og noen vil helst ikke arbeide alene ute i felt, forteller varaordfører Bård Espelid.

VARAORDFØRER: Varaordfører Bård Espelid da han orienterte pressen i går. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
VARAORDFØRER: Varaordfører Bård Espelid da han orienterte pressen i går. Foto: Eivind Senneset, DagbladetVis mer

Askøy kommune står under et enormt press etter at drikkevannsskandalen ble et faktum forrige uke. Det er anslått at over 2000 innbyggere har blitt syke, og i alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus.

Vest politidistrikt har også satt i gang etterforskning mot Askøy kommune. Dette i tillegg til etterforskningen av dødsfallet til en ett år gammel gutt fra Askøy. Dødsfallet mistenkes å ha en sammenheng med smitteutbruddet, men foreløpig er årsaken ukjent.

Kommunen jobber på spreng for å ivareta sine innbyggere og for å finne årsaken til sykdomsutbruddet. Varaordfører Bård Espelid, som formelt har tatt over som koordinator vannsaken, forteller at de har begrensede ressurser.

- Dette har vært en belastning på de kommunalt ansatte. Vi prioriterer å finne kilden til smitten og komme tilbake til normal drift.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer

Ansatte «overvåkes»

Varaordføreren beskriver en krevende situasjon for de ansatte.

- Vi har ganske sterk misnøye i deler av befolkningen. Noen har veldig sterke synspunkter på hva som er årsaken, og hva som skulle vært gjort og ikke, som nesten overvåker hva våre ansatte gjør ute i felten, sier Espelid til Dagbladet.

Noen av de ansatte er ikke komfortable med å gå ut alene, og vil helst være to i felt, forteller han. De føler seg overvåket og er redde for konfrontasjon.

- Det har kommet negative bemerkninger som er belastende, i tillegg til stressituasjonen de ansatte allerede befinner seg i. Jeg vil si at den type fokus og den type kommunikasjon med våre ansatte burde i denne situasjonen være uakseptabel.

Han påpeker at alle kommunens innbyggere vil være tjent med at de ansatte gjør jobben sin og kommer til bunns i saken.

- De føler seg overvåket og har til dels blitt konfrontert med oppfatninger som er forstyrrende i arbeidsdagen, sier Espelid.

Sjikane på nett

Den samme tendensen kan man se på nett.

Det var 16 år gamle Runa som opprettet Facebook-gruppa «Folkeaksjonen for stabil drikkevannsforsyning på søndre Askøy». I går måtte hun legge ut en kunngjøring i gruppa, som nå har over 3000 medlemmer, hvor det ble slått fast at det ikke aksepteres innlegg og kommentarer som kritiserer, anklager eller henger ut enkeltpersoner, ansatte i kommuneledelsen, bedrifter eller selskaper.

Runas mor, Lilli M. Ingvaldsen, forteller til Dagbladet at de ikke hadde forutsett hvor stor denne saken kom til å bli.

- Det har vært veldig krevende. Gruppa ble opprettet tidlig i denne prosessen, og vi trodde at dette var enda en i rekken av saker vedrørende drikkevannsforsyningen på Søndre Askøy.

Det var åpenbart et behov for et samlingssted for de berørte, og gruppa ble fort stor.

- Det var noen som begynte med direkte sjikane. Vi moderatorene i gruppa er ikke profesjonelle, tvert imot, men vi bruker sunn fornuft, sier Ingvaldsen.

- Opparbeidet sinne

Det har vært diskutert å stenge av gruppa, men de mener at folk må få uttrykke misnøye mot systemet - bare ikke enkeltpersoner.

- Vi er enige om at vi må sørge for at dette ikke eskalerer. Vi kan stenge av siden, men er det riktig å gjøre når den åpenbart er et behov? De fleste diskuterer på en fornuftig måte. Det er et fåtall som er ufine, sier Ingvaldsen.

Hun forteller at den generelle stemningen i gruppa ikke er lynsjestemning, og at det er forståelse for at kommunen har en jobb som må gjøres.

- Det er trist hvis dette medfører et utilbørlig press på enkeltpersoner. Her er det systemfeil, det er der fokus må ligge. Samtidig må man forstå at folk har opparbeidet seg sinne over lang tid, legger hun til.

62 har vært innlagt

Torsdag forrige uke gikk alarmen. Legevakta registrerte en rekke alvorlige sykdomstilfeller i Askøy kommune. I alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus. 15 av disse har vært barn.

Bakterien Campylobacter er påvist hos pasienter fra kommunen, og tarmbakteriene E. coli, Clostridium og intestinale enterokokker er påvist i drikkevannet, informerte kommunen i en pressemelding mandag.

Campylobacter er en bakterie som kan gi diarésykdom. Mennesker kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller av smittede dyr eller fugler.

Kilden mistenkes å være et høydebasseng på Øvre Klepp i Askøy, men det er ikke utelukket at det kan være andre smittekilder.

Vannkvaliteten har vært et stort tema for innbyggerne i kommunen de siste åra. Ti personer har siden januar i år kontaktet kommunen skriftlig med spørsmål knyttet til drikkevannsforsyningen eller kvaliteten på drikkevannet.

Tekstmeldinger som Dagbladet har fått tilgang på, viser at kommunen har sendt ut minst seks kokevarsler og flere påminnelser om kokevarsel fra 2017 til 2019.