Meslinger

Sterk mistanke om nytt meslingtilfelle

Folkehelseinstituttet ber folk som har reist med tog fra Haga til Oslo om å være oppmerksomme på symptomer.

MESLINGER: Folkehelseinstituttet har sterk mistanke om et nytt meslingtilfelle hos en person som bor i Nes og jobber i Oslo. Foto: NTB Scanpix
MESLINGER: Folkehelseinstituttet har sterk mistanke om et nytt meslingtilfelle hos en person som bor i Nes og jobber i Oslo. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det er sterk mistanke om meslinger hos en innbygger i Nes kommune i Akershus, med arbeidsplass i Oslo, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Vedkommende er bosatt i Nes kommune i Akershus, og har arbeidssted i Oslo. Arbeidsstedet skal være orientert og nødvendige tiltak igangsatt lokalt.

Vedkommende reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26. mars. Tog med avgang fra Haga klokka 06:10 med ankomst Oslo S klokka 06.56, og var trolig smittsom under reisen.

- Vær oppmerksomme

De ber derfor folk som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger, være oppmerksomme på symptomer og følge råd om vaksine.

- For å begrense videre spredning går vi ut med føre-var-råd nå. Meslinger er en sykdom som smitter lett og spesielt ved symptomer på sykdommen, sier overlege Øystein Riise i Folkehelseinstituttet.

Symptomene starter med feber og forkjølelsesliknende plager som varer i tre til fire dager. Man kan også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene kan symptomene gjerne bedre seg, før man på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen.

Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner, opplyser de.

- Et tidsspørsmål før liv går tapt

De siste åra har vi sett en kraftig økning i antall tilfeller av den dødelige sykdommen i Norge. Tilfellene har økt fra null i 2016 til ett i 2017 og 12 i fjor. Koblet opp mot den globale økningen er dette dramatisk, mener fastlege Kaveh Rashidi.

- Det er snakk om en nærmest utryddet sykdom som har begynt å spre seg igjen. Antallet som blir smittet og som dør stiger i Europa, det er en skummel utvikling. Det kan være et spørsmål om tid før liv går tapt også her i Norge, selv om det foreløpig ikke er noen som har mistet livet her til lands, sa han til Dagbladet for noen uker siden.

Hvert år tar sykdommen livet av 122 000 mennesker på verdensbasis, melder Verdens helseorganisasjon, WHO. Vaksinasjon er en av de mest effektive måtene å unngå sykdommer på, likevel brer skepsisen om seg.

Risikerer alvorlige seinskader

Før meslingvaksinen ble innført i Norge døde mellom fem og ti barn årlig av sykdommen. I år er det 30 år siden noen døde av meslinger her til lands. Men om den globale trenden med vaksineskepsis sprer seg til Norge, kan mange være i fare.

Det finnes nemlig ingen behandling som tar knekken på sykdommen, og viruset er et av de mest smittsomme vi kjenner til.

I verste fall kan det føre til dødsfall, men man risikerer også en rekke seinskader, forteller Rashidi. Øyeskader, blindhet og hjernehinnebetennelse er kjente komplikasjoner man risikerer å bli rammet av dersom man blir smittet.

- Det medfører spesielt stor risiko for folk som av ulike årsaker ikke kan ta vaksiner. Ved å ikke vaksinere deg selv eller barnet ditt er du med på å utsette disse for stor risiko, sa han.

Kontakt helsetjeneste per telefon

I forbindelse med forrige meslingutbrudd i Oslo, for litt over ei uke siden, anbefalte Folkehelseinstituttet folk som tror de kan ha vært utsatt for smitte å kontakte helsetjenesten per telefon.

− Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge i Norge, og de fleste voksne personer vil enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller tatt vaksinen. Det kan oppstå noen flere tilfeller i forbindelse med dette tilfellet, men oppmerksomhet på symptomer hos personer som kan være utsatt for smitte kan bidra til å begrense videre spredning sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Om man utvikler symptomer på meslinger, anbefales det å kontakte lege per telefon, og ikke møte opp på legekontoret før mistanken om meslinger er avkreftet.