Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterk Røde Kors-reaksjon

Røde Kors reagerer sterkt mot USAs behandling av fanger som blir fraktet fra Afghanistan til Guantanamo-basen på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir opprørt når jeg ser bildene fra basen. Det er forferdelige bilder, som det er all grunn til å advare og protestere mot. Det viser forhold som klart er i strid med Genevekonvensjonens krav om å unngå nedverdigende og umenneskelig behandling, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors til NTB.

Både menneskerettsorganisasjoner og vestlige politikere protesterte da det i helgen ble publisert bilder som viser hvordan fanger på Guantanamo sitter knelende, bundet, blindet og kneblet i nettingbur.

Kritiske briter

Reaksjonene var ikke minst sterke i Storbritannia. Flere britiske aviser skriver mandag at den røffe fangebehandlingen kan føre til de første alvorlige kontroverser mellom USA og Storbritannia siden terrorangrepene 11. september.

Egeland sier han vil bli meget overrasket dersom USA fortsetter med en slik behandling etter at den internasjonale Røde Kors-komiteen de siste dagene har startet sitt inspeksjonsarbeid blant al-Qaida-fangene.

Krigsfanger

- Det er etter vårt skjønn ingen tvil om at dette er krigsfanger. Og uansett definisjon er det iallfall ingen tvil om at de har rett til behandling som krigsfanger. Genhvekonvensjonene gir klar beskjed om at fanger med uklar status ikke skal utsettes for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling, sier han.

USA mener at Taliban- og al-Qaida-fangene som blir fraktet til Guantanamo, må defineres som «ulovlig stridende» og at de er hensynsløse terrorister. Men dette kan ifølge Egeland ikke forsvare noen form for umenneskelig behandling.

- Det er minstekrav i Genhvekonvensjonene for hva slags behandling fanger kan utsettes for, enten de er krigsfanger eller ikke. Ingen skal mishandles eller utsettes for nedverdigende eller grusom behandling, sier han.

Psykisk tortur

- Det kan være psykisk tortur å frata fanger ethvert sanseinntrykk, som lyd, hørsel, syn og lukt. Vi må ta forbehold for at bildene ikke forteller hvor lenge slik behandling har pågått, eller nøyaktig hvilken sammenheng bildene er tatt. Men sikkert er det at Røde Kors kommer til å kritisere alle funn av umenneskelig behandling overfor amerikanske myndigheter, og at USA pleier å ta Røde Kors' reaksjoner meget alvorlig, sier han.

Egeland mener en del av Røde Kors' anbefalinger trolig allerede er fulgt opp fra amerikanernes side.

Røde Kors-delegasjonen begynte sitt arbeid rett før helga. Den vil rapportere direkte til amerikanske myndigheter, og vil ikke offentliggjøre sine konklusjoner. Men USA står fritt til å offentliggjøre Røde Kors' rapport, noe som ifølge Egeland vil være fornuftig etter de sterke reaksjonene som er oppstått de siste dagene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!