Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterk tro på norsk industri

Norsk industri har en lys fremtid, mener DNB. I Norge er vi både egalitære og oppfinnsomme, hevder banken.

Sarpsborg, 20070219:   Sarpsborg er miljøversting og har sammen med Karmøy kommune det største utslipp av klimagasser her i landet.  Her fra Borregård fabrikker som står for halvparten av byens utslipp. 
Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
Sarpsborg, 20070219: Sarpsborg er miljøversting og har sammen med Karmøy kommune det største utslipp av klimagasser her i landet. Her fra Borregård fabrikker som står for halvparten av byens utslipp. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): «I Norge er vi både egalitære og oppfinnsomme».

«10 års særnorsk lønnsvekst er reversert».

«NOK er billig ifølge Big Mac-indeksen».

«Norsk eksport utenom oljesektoren er kraftig opp».

Dette er ikke tappert skryt fra en overoptimistisk Innovasjon Norge-brosjyre, men mellomtitler i en DNB-rapport som blir lagt frem i anledning DNBs industrikonferanse i Oslo. Konferansen arrangeres for andre året, skriver Finansavisen.

- Todelingen er snudd på hodet DNB er ifølge avisen optimistisk på vegne av norsk industri, og tror bransjen har en lys fremtid.

SSB spår at investeringene i fastlandsindustrien vil vokse med 18 prosent i år sammenlignet med fjoråret. DNB slår videre fast at todelingen av norsk økonomi er snudd på hodet.

«Oljerelatert har gått fra å være motor til bremsekloss».

En vesentlig grunn til optimisme på vegne av industrien er den lave kronekursen, som har falt 17 prosent siden 2012.

«Samtidig er det viktig å huske at kronekursen er en upålitelig venn, den kan godt tenkes å styrke seg igjen i fremtiden».

- Utsiktene for norsk industri er bedre enn det som ofte kommer frem i diskusjonen. Det kommer ikke bare av valutakursen, men også grunnstrukturen i det norske samfunnet, sier Harald Serck-Hanssen, konserndirektør i DNB for storkunder og internasjonal, til Finansavisen.

- Hva er de mørke skyene for norsk industri?

- Omstillingen som innenfor teknologi, særlig robotisering. Her er det om å gjøre å være tidlig nok ute, og det er viktig at industrilederne er tilpasningsdyktige, svarer Serck-Hanssen.

- I løpet av 20-30 år er norsk økonomi omdannet til en oljeøkonomi. Er det realistisk at Norge blir en ­industrinasjon igjen?

- Ingen økonomi i verden tåler svekkelsen av oljeprisen like godt som Norge. I Brasil avlyser de sambaen, i Norge klarer vi oss greit selv med en oljepris på 35 dollar fatet. Med robotisering kan man ta tilbake produksjon som tidligere har vært outsourcet. Ett eksempel er Kongsberg Automotive, som selger bildeler til Kina, sier Serck-Hanssen til Finansavisen.

Flere nyheter Olje- og gasseksport for 400 milliarder
Lakseprisen stiger videre
Opptur for norsk industri

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media