Sterk TV 2-reaksjon på nye reklameregler

Reaksjonen er sterk i TV 2 på at kringkastingsforskriften nå endres for andre gang på knapt ett år. Et klart forbud mot reklameavbrudd i filmserier og fiksjonsbaserte program ble slått fast i statsråd i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fantastisk merkelig saksbehandling, sier programdirektør Finn H. Andreassen til NTB.

Ifølge programdirektøren har ikke TV 2 fått noe forvarsel, annet enn det som har stått i avisene om at enkelte politikere har reagert på praksisen som har utviklet seg etter at ny forskrift til Kringkastingsloven trådte i kraft i februar.

Helomvending

I kringkastingsforskriften fra februar er det ikke uttrykkelig sagt at det er forbudt å bryte av for eksempel filmserier for å sende reklame. Her heter det at avbrudd i spillefilmer og fjernsynsfilmer skal være minst 20 minutter for at det skal kunne sendes reklame i dette avbruddet.

Statens medieforvaltning har altså tolket det slik at det er åpning for å avbryte filmserier med reklame, og slik er regelen blitt praktisert både av TVNorge og TV 2, opplyser Kulturdepartementet.

TV 2 har gjort det siden april-mai, siden kanalen fikk Statens medieforvaltnings velsignelse på tolkningen av forskriften, opplyser Finn H. Andreassen.

Blant annet X-Files-seere har måttet tåle avbrudd for å få servert reklame.

Setter stopper

For å få bukt med dette, blir forskriften til Kringkastingsloven nå presisert. Regelendringen gjelder allerede fra 1. desember.

I teater- og konsertoverføringer kan det bare sendes reklame i naturlige pauser. I endringen av reglene blir det fremhevet at dette også gjelder sportssendinger og andre program der det er naturlige pauser.

Avdelingsdirektør Roy Kristiansen i Medieavdelingen i Kulturdepartementet sier til NTB at det aldri var meningen å tillate å bryte av serier i fjernsynet med reklame. Praksis har utviklet seg slik fordi reglene var for uklare.

- I og med at også Statens medieforvaltnings fortolkning var slik, fant departementet det best å endre forskriften, sier Kristiansen. Han avviser at det skal være noe galt med saksbehandlingen.