Sterke anklager mot Biden-stjerne

Demokratenes nye kjæledegge er 2,03 meter høy, tatovert og kjørte rundt med en hagle under førersetet da han var borgermester, men én dag fortsetter å hjemsøke ham.

UVANLIG POLITIKER: Pennsylvanias viseguvernør John Fetterman er allerede nå favoritt før senatsvalget i 2022. Hans kandidatur skaper store overskrifter i USA. Foto AP / NTB
UVANLIG POLITIKER: Pennsylvanias viseguvernør John Fetterman er allerede nå favoritt før senatsvalget i 2022. Hans kandidatur skaper store overskrifter i USA. Foto AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han er en ruvende politisk skikkelse i delstaten, og ikke bare på grunn av sin fysikk. Nå vil Pennsylvanias viseguvernør John Fetterman gjøre nasjonal politiker av seg og stiller til valg som senator i 2022.

I forsøket har han blitt Demokratenes nye - og kanskje uventede - kjæledegge og stjerneskudd. Med to meter og tre centimeter på sokkelesten tar Fetterman nå også betydelig plass i amerikansk rikspresse.

For hvem er egentlig den tatoverte og skjeggete branden av mann, som foretrekker shorts og kortermede arbeidsskjorter framfor dress, kjørte rundt med våpen i bilen da han var borgermester og fikk påpakk av sine egne for å gi for mye støtte til LHBT-saken?

VIL BEKJEMPE VÅPENVOLD: President Joe Biden legger fram en rekke tiltak for å få bukt med volden med skytevåpen i USA. Video: The White House Vis mer

- Hvordan i helvete?

Av høyresida i amerikansk politikk blir han anklaget for å være for liberal. Venstresida mener viseguvernøren ikke er liberal nok. Selv beskriver Fetterman politikken han står for som «ærlig» i et større intervju med nyhetsmagasinet The Atlantic.

- Hvis Hobby Lobby (en utskjelt butikkjede i USA, journ.anm.) betaler 15 dollar i timen, hvordan i helvete er det liberalt å mene at minstelønna bør være 15 dollar, sier Fetterman om sin politiske ideologi.

Da viseguvernøren stilte til valg i 2018, støttet Bernie Sanders hans kandidatur, men fordi Fetterman ikke sier blankt «nei» til såkalt «fracking», en type oljeutvinning, ville ikke organisasjonene som støtter Sanders, støtte Fetterman.

- Republikanere er nødt til å bli ærlige om klimaendringer, men Demokratene er nødt til å bli ærlige om energi. Vi kan ikke bare si 'vitenskap, vitenskap, vitenskap' og deretter se bort fra vitenskapen når vi snakker om urealistiske klimamål, sier han til nyhetsmagasinet.

OFFISIELT PORTRETT: De fleste amerikanske politikere bruker dress på sine offisielle portretter. Ikke John Fetterman. Foto: Delstaten Pennsylvania
OFFISIELT PORTRETT: De fleste amerikanske politikere bruker dress på sine offisielle portretter. Ikke John Fetterman. Foto: Delstaten Pennsylvania Vis mer

150 dollar i lønn

Før han ble valgt til Pennsylvanias viseguvernør i 2018, var han ordfører i den tidligere industristoltheten Braddock fra 2005 til 2019. Som med så mange andre industribygder i det amerikanske rustbeltet, har Braddock også lidd av fraflytting av både industri og folk.

Jobben for å få bygda opp på fote igjen var stor, men lønna var bare 150 dollar i måneden. I praksis var han mer frivillig enn ansatt, og Fetterman levde derfor på farens direktørformue.

Og det blir nå brukt mot ham.

- Jeg er resultatet av en ikke-planlagt og uønsket graviditet mellom to 19-åringer som traff hverandre sporadisk. At faren min var fagorganisert mens han jobbet i matbutikken, var det som gjorde at vi overlevde mens han studerte. Og så var jeg heldig. At foreldrene mine fremdeles er sammen 52 år seinere, er bare et bevis på det, for statistisk sett kunne livet mitt sett veldig annerledes ut, sier Fetterman.

Det er ikke det eneste hans politiske motstandere har på ham.

WOOPS: Her går det galt for USAs president Joe Biden, under avreise til Atlanta. Vis mer

Rettet hagle mot mann

I 2013 sto Fetterman utenfor huset sitt i Braddock med sønnen sin da han hørte lyden av skudd. Han førte sønnen inn i huset, og løp deretter ut igjen til bilen og kjørte i retning av lyden.

Som ordfører i Braddock var Fetterman også bygdas øverste politimyndighet, og under førersetet hadde viseguvernøren ei hagle. Da han så en mann iført hettegenser stanset Fetterman bilen, rullet ned vinduet og rettet hagla mot mannen.

Mannen var afrikansk-amerikansk og ble forskrekket da Fetterman stanset ham, ifølge politirapportene Atlantic har lest. Han forklarte at lyden må ha kommet fra fyrverkeri, og politiet fant aldri noe våpen på eller ved mannen, og kunne ikke slå fast at skudd var blitt avfyrt.

Stadig blir Fetterman konfrontert med hendelsen, og stadig blir den beskrevet som rasistisk motivert og Fetterman anklaget for å være rasistisk. Viseguvernøren hevder hardnakket at ingen av delene stemmer.

Fetterman forteller til Atlantic at mannen var den eneste personen han så i området, og at han attpåtil hadde på seg hetta da Fetterman rettet våpenet mot ham.

TELEFONSAMTALE: Se telefonsamtalen mellom USA-president Joe Biden og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg. Video: @POTUS / Twitter Vis mer

Fetterman angrer ikke, og mener vedkommende løy i sin forklaring til politiet, ifølge Atlantic. Viseguvernøren påpeker også at vedkommende nå er fengslet, blant annet dømt for å ha kidnappet en kvinne.

Han mener velgerne i Pennsylvania derfor står overfor et enkelt valg.

- Enten så tror de på en person som har viet 26 år til å jobbe for interessene til marginaliserte grupper, eller så tror de på en person som utga seg for å være en Uber-sjåfør og kidnappet en kvinne og knivtruet henne, sier han.

Derfor slår han an

USA-ekspert og forsker ved Norce forskningsinstitutt, Hilmar Mjelde, mener det er fire forhold som gjør at Fetterman nå nyter godt av rikspressens fascinasjon for ham.

Den første grunnen er at Fetterman har en politisk merittliste å vise til som borgermester og nå viseguvernør. Det gjør Fetterman til et kjent navn, og er en ressurs i seg selv, forteller Mjelde.

- Og så kan han vise til at han leverer varene, sier USA-eksperten.

Videre skader det heller ikke at Fetterman ikke ser ut som politikere flest, mener Mjelde.

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

- Han er eksentrisk i kraft av sitt utseende og sin særegne stil. Man legger merke til ham, og det gjør ham til godt mediestoff, sier han.

Deretter mener USA-eksperten at Fettermans politikk treffer godt i det nåværende politiske klimaet i USA.

- Han står for en passe verdiliberal politikk som treffer tidsånden på venstresiden, men heller ikke skremmer mer moderate velgere, sier han.

Og sist, men ikke minst, så har Fetterman et godt brukt trumfkort.

- Han spiller på outsider-imaget, som har evig appell i amerikansk politikk. Alle, til og med absolutte innsidere som en viseguvernør, hevder at de egentlig er outsidere og derfor kan skape ny giv, sier USA-eksperten.

REAGERER: Dagbladets USA-korrespondent, Vegard Kvaale, reagerer på dette. Video: AP Vis mer

- Obama forsømte partiet

Fetterman er en Pennsylvania-demokrat. Ikke for liberal, ikke for konservativ. USAs president er av samme støpning, men hakket mer konservativ enn Fetterman.

- Er det en vinneroppskrift for Demokratene?

- Ikke over alt. Det viktigste er å tilpasse seg valgkretsen en stiller i. Fetterman ville vært for moderat i California, og for liberal i Alabama, svarer Mjelde, og legger til:

- Bidens politiske suksess kan smitte over på partiet generelt. Men det viktigste han kan gjøre er å bygge opp partiorganisasjonen slik at partiet får dyrket fram gode kandidater. Obama forsømte totalt partiet på delstatsplan, og det ga republikanerne et stort politisk overtak på delstatsplan. Delstatene er jo nettopp springbrett for framtidige rikspolitikere.

I et så stort land som USA, er det vanskelig å ha én mal for politikere fra 50 ulike delstater, påpeker USA-eksperten.

- Det dummeste man kan gjøre er å kreve at alle kandidatene må være superliberale. Demokratene har historisk vært flertallspartiet nettopp fordi de har gitt rom for mange nok fraksjoner internt. På 1950-tallet fantes jo både en fløy for borgerrettighetsbevegelsen og en fløy mot den internt i Demokratene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer