Sterke anklager mot Norge i Sør-Sudan-rapport

Den Afrikanske Union holder Norge delvis ansvarlig for borgerkrig i lekket rapport.

Flyktningsleir: Mange mennesker har lidd som følge av krigen i Sør-Sudan. Nå anklager Den Afrikanske Union Norge for å ha spilt en negativ rolle i konflikten. Her fra  FNs base i Juba i Sør-Sudan
Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
Flyktningsleir: Mange mennesker har lidd som følge av krigen i Sør-Sudan. Nå anklager Den Afrikanske Union Norge for å ha spilt en negativ rolle i konflikten. Her fra FNs base i Juba i Sør-Sudan Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En kommisjon nedsatt av Den afrikanske union (AU), anklager Norge for å være delvis ansvarlig for uroen som kastet Sør-Sudan ut i borgerkrig. 

Ved å støtte fredsavtalen fra 2005 som drev fram «en uansvarlig politisk klasse», skapte troikaen USA, Storbritannia og Norge «en væpnet makt som ikke ble utfordret politisk», heter ifølge et rapportutkast som er lekket til Reuters.

Krevde offentliggjøring av rapporten Norge, USA og Storbritannia har krevet at rapporten fra AUs granskingskommisjon blir offentliggjort. Kommisjonen fikk i fjor i oppgave å granske forbrytelser begått under borgerkrigen.

Hoveddelen av rapporten handler ikke om de vestlige landenes rolle, men om etterforskningen av massakre på hundrevis av mennesker i Sør-Sudans hovedstad Juba og andre byer. Innholdet i denne er ennå ikke kjent for offentligheten.

- Spekulativt PRIO-forsker Øystein H. Rolandsen mener at debatten om Norges rolle i fredsprosessen er et sidespor, og at beskyldningene er en del av det diplomatiske spillet der AU forsøker å gi «vestlig innblanding» skylden for konflikten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer