Sterke anklager mot Peres-senter

Fredssenteret som ga Terje Rød-Larsen og Mona Juul en snau million kroner er involvert i tvilsomme investeringer og belønner sine ledere rundhåndet, hevder israelsk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyreorienterte avisa Jerusalem Post skriver i dag at Peres-senteret i 1998 hadde et budsjett på rundt 37 millioner kroner, men at det er vanskelig å få øye på hva organisasjonen egentlig utretter.

Ifølge en revisjonsrapport er senterets største utgiftspost lønninger. I 97 hadde stiftelsen 35 ansatte som mottok til sammen 2,8 millioner kroner i lønn. Fem av de ansatte hevet 78 prosent av lønnspotten, skriver avisa.

Året etter økte antall ansatte til 63 og lønnspotten til seks millioner kroner. Da mottok de åtte best betalte 54 prosent av totalen.

Senteret vet åpenbart også hvordan man har det hyggelig, skriver avisa syrlig. Et tre dagers møte med hele styret, der Rød-Larsen sitter, kostet i 1999 2,9 milloner kroner. Regnskapsposten inkluderte reiseutgifter og opphold for alle styremedlemmer.

Clinton-venn

Blant styremedlemmene er Andrei Azulay, president i Marc Rich-stiftelsen. Den skal ha gitt fredssenteret betydelige bevilgninger.

Marc Rich er identisk med den ettersøkte storsvindleren president Bill Clinton benådet rett før han forlot Det hvite hus. Og Shimon Peres var en av flere framtredende israelere som i brev til Clinton støttet ønsket om benådning.

- Man kan ikke unngå å merke den kraftige stanken av jakt på innflytelse som stiger fra Peres' forsvar av både Larsen og Rich, skriver Jerusalem Post.

Med forsvar av Rød-Larsen sikter avisa til utenriksminister Peres' protest mot tanken om å erklære FNs spesialutsending uønsket i Israel etter hans fordømmelse av hærens framferd i flyktningeleiren Jenin.

Jerusalem Post beskriver også flere av senterets investeringer som svært tvilsomme og mener betydelige beløp er gått til virksomheter innblandet i palestinsk korrupsjon.Les artikkelen i Jerusalem Post her.

BENÅDET:Marc Rich og kona Gisela under en seremoni i rådhuset i Zug i Sveits 27. november2000. Rich bodde i Sveits fra han i 1983 ble tiltalt i USA for skattesvindel i størrelsesorden 450 millioner kroner, svindel og ulovlig oljehandel med Iran. Clinton benådet Rich 20.1.2001, dagen før han gikk av.