Sterke bevis mot Thomas Quick

Stockholm (NTB): Det finnes helt klare bevis for at Thomas Quick drepte ni år gamle Therese Johannesen i 1988. - Politiet har blant annet funnet en fintagget sag på det stedet Quick har pekt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han har bidratt med en mengde opplysninger som har vist seg å stemme, sier fungerende statsadvokat Christer van der Kwast i Stockholm, da han presenterte tiltalen mot Quick på en pressekonferanse i dag.

Sagen som Thomas Quick sier han brukte for å partere drapsofferet, ble funnet ved hjelp av en minedetektor på et sted Quick pekte ut for politiet i Ørjeskogen.

Året etter drapet vendte Quick tilbake for å fjerne spor, og politiet har ved hjelp av hunder gjort tekniske funn, blant annet et ullteppe, som viser at Quick har fortalt sannhenten.

Politiet fant videre rester av et lik, og disse funnene bekrefter også Quicks historie, ifølge den svenske påtalemyndigheten.

Flere ofre?

Bare på et punkt har Quick gitt opplysninger som politiet ikke har fått bekreftet. Han har sagt at han hadde en medhjelper ved Therese-drapet, og han har navngitt en person. Men denne mannen er ikke mistenkt for å ha medvirket i drapet, sier Christer van der Kwast.

Quick har hatt med seg medhjelpere ved en del andre drap han er blitt dømt for.

Den svenske seriemorderen har videre fortalt at han har gravd ned flere andre av sine ofre i samme område som politiet har funnet spor etter Therese. Det gjelder drapsofre som er kjent fra tidligere, men også navn som er kommet fram under de siste avhørene av Quick, opplyste van der Kwast.

Andre norske?

Han ville ikke komme inn på spørsmål om noen av ofrene var norske. Quick forteller fortsatt om sin drapsvirksomhet, og det gjenstår en hel del etterforskning, påpekte han.

Men han antydet at Quick kan ha flere norske liv på samvittigheten og at det trolig ligger flere lik skjult i skogen, der Therese ble gravd ned. Hvor raskt man kommer videre i etterforskningen er avhengig av Quick.

Seriemorderen befinner seg på et mentalsykehus for kriminelle, der han får samtaleterapi. I blant ønsker han å fortelle noe, og da blir han avhørt av en representant for påtalemyndigheten.

Tilfeldig offer

Quick har fortalt at Therese fikk et astma-anfall. Quick ville ikke ha kjent til Thereses astma-plager om han ikke hadde vært vitne til anfallet med egne øyne.

Under avhørene har Quick fortalt at han var på jakt etter et offer. Han oppdaget Therese og dro henne ned en skrent der han slo henne bevisstløs med en stein.

Han bar henne inn i sin Mazda kombi, og hun kom til seg selv etter at bilen forlot Drammen. Ved en kirke begikk han drapet, og deretter kjørte han offeret til stedet der hun ble gravet ned.

Da Quick viste politiet rundt på åstedet, fikk han flere psykotiske anfall, og ved et tilfelle kastet han seg utfor en skrent med hodet først, opplyste van der Kwast.