Boligsalget steg:  Analytikerne undres om de var for pessimistiske i boligprisanslagene. Foto: Christian Roth Christensen  / Dagbladet
Boligsalget steg: Analytikerne undres om de var for pessimistiske i boligprisanslagene. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Sterke boligtall skaper tvil - var høsten en liten korreksjon?

Boligprisene steg overraskende mye i måneden som gikk. - Vi har kanskje vært for pessimistiske, sier Øystein Dørum i DNB Markets.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Etter at boligprisene steg med 2,4 prosent i januar, fortsatte veksten med 0,9 i februar. Det viser tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Den avtagende veksten er egnet til å lure dem som ikke følger boligmarkedet med lupe: Siden januar vanligvis har mye høyere prisvekst enn februar, falt de sesongkorrigerte prisene med 0,1 prosent i januar, men steg med 0,3 prosent i måneden som gikk, skriver Finansavisen.

Hos DNB Markets klør de seg i hodet. Der hadde analytikerne sett for seg et boligprisfall på 4 prosent i år, etterfulgt av et ytterligere fall på 2,5 prosent neste år.

- Her må vi bare ta til etterretning at vi tilsynelatende har vært for pessimistiske. Dette er tredje måned på rad at prisveksten har vært høyere enn vi har sett for oss, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til Finansavisen.

Viktige faktorer for meglerhusets prognose er nedkjøling av nasjonaløkonomien, stigende arbeidsledighet og lavere reallønnsvekst. En forventet svekkelse av oljeprisen til 80 dollar fatet er også innbakt.

- Men vi har tatt et slags forbehold om at nedgangen vi så i høst var drevet av psykologiske faktorer og en forventning om videre fall. Tallene vi har fått nå kan tyde på at så var tilfelle, at nedgangen kan ha vært kunstig sterk, sier Dørum til Finansavisen.

- Så kan man legge til at markedet fortsatt ikke er helt normalisert, at det fortsatt tar lengre tid å selge en bolig enn det har gjort de siste årene.

Ifølge EFF tok det i snitt 48 dager før en bolig ble solgt i februar. Det var 15 dager flere enn for ett år siden.

Utviklingen de siste 10 årene Ser man på boligprisutviklingen i Norge det siste året, så falt denne med 1,1 prosent. Det må kunne sies å være en liten korreksjon i et marked som har steget 37,3 prosent de siste fem årene, og hele 84,9 prosent de siste ti årene.

Ser man på landets største byer er bildet det samme. I Oslo er prisene ned 3,3 prosent det siste året, men opp 85,5 prosent på ti år. I februar steg prisene med 1,1 prosent.

Bergen er opp 0,7 prosent det siste året, og 1,1 prosent i februar. Utviklingen over ti år viser en oppgang på 96,3 prosent.

(Saken fortsetter under tabellen)

Trondheim er opp 0,9 prosent i februar, med ned 0,4 prosent det siste året. På ti år har prisene steget med 92,2 prosent.

I Stavanger steg prisene med 0,5 prosent i januar, men falt med 4,1 prosent over året. De siste ti årene er imidlertid prisene opp hele 146 prosent.

Tromsø har hatt best utvikling det siste året, med en opptur på 6,7 prosent. I januar var oppgangen på 1,6 prosent, mens byen de siste ti årene har opplevd en prisvekst på 83,5 prosent.

Kristiansand har på sin side vært i fokus for den svake utviklingen det siste året - nedgangen er på 6,4 prosent. I februar fikk byen imidlertid en oppgang på 0,5 prosent, og i løpet av ti år har prisene også her steget med 85,5 prosent.

Flere nyheter Konkurransetilsynet skal granske boligbyggingen
Heftige budrunder i Tromsø
Nordeas boligpessimister lar seg ikke rokke