Sterke inntrykk for kongeparet

Kong Harald og dronning Sonja sier de er mektig imponert over samarbeidet mellom fagfolk og private i kampen mot flammene i Lærdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): - Vi har vært heldige som ikke har mistet menneskeliv i denne brannen. Etter den informasjonen vi har fått her i Lærdal i dag forstår vi at samarbeidet mellom offentlige etater og private folk her har vært helt fantastisk bra. Det er imponerende hvilket samhold de har her i Lærdal. Vi tror det må være årsaken til at det har gått så bra, sier kong Harald.

Kongeparet satte av tid til å snakke med pressen da de kom ut fra sykehuset.

Roser samarbeid Dronning Sonja roser samarbeidet mellom en rekke kommuner.

- De har også samarbeidet med etater og private fra Aurland, Voss og en rekke kommuner i området her. De har virkelig vist at de kan stå sammen når det gjelder, sier dronningen.

Dronningen ble først informert om brannen natt til søndag, mens kongen ble informert søndag.

- Kjenner vinden her - Jeg vet at vinden kan være uberegnelig i denne dalen, og er derfor ikke overrasket over at brannen har tatt noen hus og spart andre. Den kan slå til med storm i kastene et sted og det kan være helt rolig et annet sted. Jeg har selv holdt til mest lenger oppe i dalen, men jeg kjenner til noen av husene i Lærdalsøyri. Vi skal være veldig glade for at ikke hele den gamle bebyggelsen ble ødelagt, sier kongen.

- Det som har gitt sterkest inntrykk er å se branntomtene, og få høre barnas sterke historier om det dramatiske de har opplevd. Det gir inntrykk, sier dronning Sonja.

- Vi fikk også møte én som hadde mistet hjemmet sitt. Han var tilbake i skolen nå, og familien hans har fått et midlertidig sted å bo, sier kongen.

- Blir fint igjen - Det gode naboskapet og fellesskapet her gir meg tro på at vi igjen vil få se et veldig fint Lærdalsøyri igjen om ikke så lang tid, sier dronning SOnja.

VED RUINENE:Kongeparet har møtt mennesker i Lærdal som har mistet sine hus og har fått se branntomtene som ligger igjen i den gamle bebyggelsen. Foto:Leif Stang/Dagbladet
VED RUINENE:Kongeparet har møtt mennesker i Lærdal som har mistet sine hus og har fått se branntomtene som ligger igjen i den gamle bebyggelsen. Foto:Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Kong Harald og dronning Sonja er blitt vist rundt i Lærdal av fylkesmann Anne Karin Hamre,
ordfører Jan Geir Solheim og politimester Ronny Iden.

Turen gikk først til Villakssenteret i Lærdal der de ble informert om brannen og krisetilstanden som har vært i Lærdal siden lørdag kveld klokka 22.53. Rådmann Alf Olsen jr. orienterte kongeparet om hvilke planer kommunen har lagt for å komme tilbake til et mer normalt dagligliv.

Så brannruinene Etter dette ble kong Harald og dronning Sonja kjørt til Lærdalsøyri skole hvor de fikk snakke med skolebarna om de dramatiske døgnene de har opplevd.

Turen gikk så inn i Kyrkjeveien der flere hus er brent ned til grunnmurene. De kunne også se over til Kyrkjeteigen der brannen startet. Helt i begynnelsen av Kyrkjeveien gikk de ut av bilen for å hilse på berørte familier. Like ved står trappe igjen til et hus som ellers bare er store steiner fra grunnmuren og mye aske.

Kongeparet ble om lag tre timer i Lærdal, et sted hvor spesielt kong Harald kjenner godt etter mange turer langs elva her med laksestang.

Lærdal kommune melder nå at det er totalt 40 bygninger som er helt nedbrent. Av disse er det 17 boliger. De andre bygningene er garasjer, uthus, en kafé og forsamlingshus.

Politiet ønsker å få tilsendt bilder og video som er tatt i Lærdalsøyri da brannen herjet natt til søndag. Regionlensmann Åge Løseth sier at etterforskningen av brannen er avsluttet i branntomta der brannen startet.

Brannfunn analyseres - Den kriminaltekniske etterforskningen har pågått i branntomta. Det som er funnet der skal nå analyseres. Samtidig pågår det taktisk etterforskning med avhør av vitner og innhenting av opplysninger. Vi har ikke noe nytt å melde om dette i dag, sier Løseth.

IMPONERT: - Vi er imponert over det gode samarbeidet vi har sett her mellom mange kommuner, sier kongeparet. Foto: Leif Stang/Dagbladet
IMPONERT: - Vi er imponert over det gode samarbeidet vi har sett her mellom mange kommuner, sier kongeparet. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Kriminaltekniker Jan Bjarte Skrøppa har jobbet flere dager i ruinene av huset der brannen startet. Han sier at de har søkt etter flere ting i ruinene.

- Det elektriske anlegget er av interesse for oss, men det er også annet utstyr som var i huset. Det meste er brent opp, eller er delvis ødelagt av flammene. Vi må sette det vi finner sammen i et puslespill. Jeg tør ikke å si hvor lang tid vi må bruke før vi kan si med sikkerhet hvor brannen startet i boligen og fortelle om brannårsaken, sier Skrøppa.

MØTTE BARNA: Kong Harald og dronning Sonja har møtt elevene på barneskolen i Lærdalsøyri og hørt deres sterke historier. De ble møtt av rektor Ivar Fykse.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MØTTE BARNA: Kong Harald og dronning Sonja har møtt elevene på barneskolen i Lærdalsøyri og hørt deres sterke historier. De ble møtt av rektor Ivar Fykse. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer