Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bråket i Telenor

- Sterke kvinner i Telenor-toppen har en tendens til å forsvinne

SV stiller spørsmål om Telenor-bråket til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Fornebu  20180717.
Konsernsjef Sigve Brekke og administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, presenterer Telenor Groups kvartalsresultat etter 2. kvartal 2018.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Fornebu 20180717. Konsernsjef Sigve Brekke og administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, presenterer Telenor Groups kvartalsresultat etter 2. kvartal 2018. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråket i Telenor og Berit Svendsens avgang som konserndirektør kan få politisk etterspill. SVs representant i næringskomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, ber næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om referat fra et møte mellom departementet og styreleder Gunn Wærsted i forrige uke.

Fylkesnes sier pressekonferansen i går med konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Wærsted, der de svarte på spørsmål om Svendsens overraskende avgang, framsto som merkverdig og ingen god PR for Telenor.

- Det er ingen god PR når man får følelse av en konflikt mellom personer som kan stikke dypere, sier Fylkesnes.

Etter en langvarig strid mellom konsernsjef Sigve Brekke og konserndirektør Berit Svendsen, gikk Svendsen fra sin stilling mandag.

Hva striden består i, er det mange spekulasjoner og versjoner om. Brekke forsikret på pressekonferansen om at han ikke hadde hatt noe ønske om å skvise Svendsen, nærmest tvert imot. Ansatte i konsernet snakker om et stort tomrom etter Svensen, som har 30 års erfaring i mobilteknologibransjen.

SV vil nå vite hva regjeringen har gjort for å forsikre seg om at statsselskapet blir ledet på beste måte.

- Rotete regjering

Han opplever regjeringens opptreden som rotete.

STILLER SPØRSMÅL: SVs Torgeir Knag Fylkesnes synes Telenor-toppenes opptreden på pressekonferansen i går var merkverdig, og mener regjeringen har gitt sprikende svar. SVs mann i næringskomiteen stiller spørsmål om næringsminister Torgeir Røe Isaksens eventuelle involvering i Telenor-bråket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STILLER SPØRSMÅL: SVs Torgeir Knag Fylkesnes synes Telenor-toppenes opptreden på pressekonferansen i går var merkverdig, og mener regjeringen har gitt sprikende svar. SVs mann i næringskomiteen stiller spørsmål om næringsminister Torgeir Røe Isaksens eventuelle involvering i Telenor-bråket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Da striden i Telenor-toppen kom opp i media i august, stilte jeg spørsmål til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om han etter flere bekymringsfulle oppslag om Telenor følte seg trygg på at styret ville gripe inn og få løst opp i konflikten, sier Fylkesnes til Dagbladet.

- Røe Isaksen svarte at dette var styrets ansvar, og at han ikke så det naturlig å involvere seg. Men to dager senere var det et møte mellom styreleder Gunn Wærsted og departementet, uten at statsråden har rettet sitt svar til meg. Jeg ber derfor om innsyn i referatet fra dette møtet, sier Fylkesnes, og forklarer hvorfor han mener at regjeringen opptrer rotete.

- På den ene siden sier regjeringen at de ikke vil blande seg inn. På den andre siden går likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) ut mot Telenor. Hun representerer også regjeringen, men er ikke generalforsamlingen. Dette er veldig rotete. Er Røe Isaksen enig med Helleland? Har han likevel vært orientert om organiseringen i selskapet, spør Fylkesnes.

- Uholdbart

Etter Berit Svendsens avgang er det bare to kvinner igjen i Telenors konsernledelse.

- Det er uholdbart at et av Norges desidert største selskaper, som har alle forutsetninger for å rekruttere de beste kvinner til toppen i konsernledelsen, ikke greier å ha en bedre kjønnsbalanse enn det de ser ut til å ha, sa likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i går. Også næringsministeren selskapet bør ha høyere ambisjoner.

- Hvis du hadde spurt meg om Telenor og de andre virksomhetene staten eier, bør ha større ambisjoner enn i dag for mangfold, så er svaret ja. Og det er ikke bare et fromt ønske. Vi forventer faktisk at selskapene jobber systematisk og målrettet for å få mer mangfold. Dette gjelder først og fremst kvinner, for det er de som er i mindretall, sa Isaksen.

Han ville imidlertid ikke uttale se om Svendsens avgang, og sier han har full tillit til styret i Telenor.

SV vil nå vite mer om kontakten mellom styret og departementet om bråket i Telenor.

Langvarig konflikt

- Det er ikke hvilken som helst bedrift vi snakker om. Når det har vært konflikt i ledelsen over lang tid, i full offentlighet, kan det ha virket lammende på den daglige ledelsen av Telenor. Da er det åpenbart viktig for eier å vite at styret gjør alt de kan for å rydde opp. Det er statsråden som er satt til å passe på statens eierskap og sørge for at konsernet til enhver tid ha en ledelse som fungerer, sier Fylkesnes.

Staten ved Næringsdepartementet eier rundt 54 prosent av aksjene i Telenor. I tillegg eier Folketrygdfondet cirka 4,5 prosent.

- Det er også uttalte mål om en sterkere kvinnerepresentasjon. Men det er påfallende at sterke kvinner i Telenor-toppen har en tendens til å forsvinne ut. Det blir interessant å se referatet fra møtet mellom styreleder og departementet. Det vil overraske meg om ikke likestilling og kvinnerepresentasjon har vært tema når en annen del av regjeringen går så hardt ut, sier Fylkesnes.

Leder i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), ser foreløpig ingen grunn til at Stortinget skal engasjere seg i Telenor-saken.

- Dersom striden hadde vedvart, kunne det blitt aktuelt, for da ville det gått ut over statens eierinteresser, sier Pollestad. Han sier det er bra at det ble satt punktum for striden, og forventer nå ro rundt Telenor.

- Uryddig

I likhet med Fylkesnes synes han regjeringen har opptrådt uryddig.

- Hofstad Helleland ga uttrykk for at hun ville ta opp manglende likestilling med Brekke. Men jeg forutsetter at hun tar det opp med Røe Isaksen hvis det er noe å ta opp med Telenor, og at det er næringsministeren som fortsetter dialogen med selskapet, sier Pollestad. Han understreker at det er et mål og et ønske at statlige eierskaper skal ha flere kvinner i ledelsen.

- Men det blåser på toppene, og man må ikke konkludere med at enhver sak der en kvinne er involvert, er en sak om likestilling, sier Pollestad.

Hele Norges coronakart