Sterke meninger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Er du overrasket over at tildelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen har skapt så mye støy?

– Nei, egentlig ikke. Det hadde vi regnet med. Men det er kanskje blitt litt i overkant av hva vi hadde forventet, særlig fra Dagbladets side.

– Hva sier du til de som er opprørt over beslutningen?

– Hovedpoenget er at Fritt Ord står for en fri og åpen bruk av ordet i den offentlige debatten. Ingen får Fritt Ords pris for sine meninger, men for sin måte å delta i den offentlige debatten på. Fritt ord kjemper for vide grenser for ytringer, og ytringsformen som velges.

– Hva synes du selv om den nye ekteskapsloven?

– Nei, det vet jeg ikke.

– Tør du ikke si det?

– Jeg har ingen mening om den. Og den har naturligvis ikke vært diskutert i Fritt Ord.

– Noen mener dette er ganske viktig for saken?

– Ikke for Fritt Ord. Vi mener at hennes argumenter er relevante, likesom hennes motstanderes argumenter er relevante. Begge deler må tas på alvor, det er essensen av ytringsfriheten. Helt tilbake fra Immanuel Kants tid har dette vært sentralt – vi må høre motargumentene, og på den måten teste våre standpunkter.

– Dere skriver i deres begrunnelse at brennbare temaer som dette er preget av «selvsensur og berøringsangst»?

– Dette er så følelsesladet at det nok er en del som kvier seg for å gå ut i debatten.

– Hvor mange? Har du snakket med noen?

– Det er vel vanlig i slike vanskelige saker at folk er forsiktige med hva de sier. Da er det viktig at noen tør stå fram med politisk ukorrekte meninger.

– Monsen mener barn av lesbiske blir handikappede. Hva synes du om den ytringen?

– Hun mener ikke handikappet i biologisk forstand. Hun mener det er et handikap å vokse opp uten biologiske foreldre. Hun har eksempler på barn som er veldig opptatt av å finne sitt biologiske opphav, og motstanderne hennes har eksempler på det motsatte. Men det er nok likevel et argument som er relevant.

– Og med det mener du at det inneholder en viss sannhet?

– Det kan inneholde en viss sannhet.

– Monsen sammenlikner prosessen med valg av sæddonor med rasehygienisk tankegang. Dette er kraftig kost?

– Veldig kraftig. Men hun berører der et fundamentalt problem. Det er viktig å påpeke problemene med den vei man begir seg inn på når man kan velge hva slags genetisk materiale man vil ha for sine barn.

– Kan det hende at Monsen står alene fordi det ikke er så mange som er enig med henne?

– I denne debatten er hun litt alene. Det er kanskje ikke så mange som trekker de konklusjoner hun trekker. Men dette skal jeg ikke mene så mye om. Poenget er at vi må tåle vide grenser for hva vi kan si i det offentlige rom. Vi kan ikke være et meningspoliti.

– Dere er ikke et meningspoliti. Dere honorerer meninger?

– Vi står for vide rammer for ytringsfriheten.

– Steinar Lem gikk for litt siden ut med kraftige angrep på norsk innvandringspolitikk, og mente han ikke kunne stått fram med disse meningene hvis han ikke var alvorlig kreftsyk. Dermed viser også han til selvsensur og berøringsangst. Kunne Lem fått Fritt Ords pris?

– Nei, det kan jeg ikke spekulere på.

– Hvordan vil debatten prege Fritt Ord-prisens omdømme?

– Det vet jeg ikke noe om. Det er irrelevant. Den dagen vi er opportunister og vil tekkes andres meninger er vi på ville veier.