PRO-RUSSISK:Pro-russiske tilhengere roper slagord og vifter med russiske flagg under et opptog i byen Yevpatoria på Krim-halvøya onsdag 5. mars. Foto: David Mdzinarishvili / REUTERS
PRO-RUSSISK:Pro-russiske tilhengere roper slagord og vifter med russiske flagg under et opptog i byen Yevpatoria på Krim-halvøya onsdag 5. mars. Foto: David Mdzinarishvili / REUTERSVis mer

Sterke pro-russiske signaler fra Krim

Regionalforsamlingen på Krim-halvøya i Ukraina har vedtatt at området bør slutte seg til Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det varsles en folkeavstemning om Krims status allerede 16. mars.

- Den folkevalgte forsamlingen på Krim har vedtatt et forslag om at Krim slutter seg til Russland. Den har bedt Russlands president og nasjonalforsamling om å vurdere denne forespørselen, sier Grigorij Joffe fra forsamlingens ledelse.

Samtidig sier visestatsminister Rustam Temirgaliev at det i en folkeavstemning 16. mars vil bli stilt spørsmål om hvorvidt Krim skal forbli en del av Ukraina, eller om området skal slutte seg til Russland.

Folkeavstemning Flere sentrale prorussiske ledere har også tidligere tatt til orde for at Krims status må avgjøres i en folkeavstemning. Krims statsminister Sergej Aksjonov har tidligere sagt at en slik avstemning vil bli holdt 30. mars.

Den ukrainske Krim-halvøya kontrolleres i dag av styrker som etter alt å dømme er russiske. Vestlige ledere anklager Russland for å ha brutt folkeretten ved å sende soldater inn i Ukraina.

Det bor mange russiskspråklige på Krim, og de frykter å bli marginalisert av de nye pro-vestlige makthaverne i hovedstaden Kiev.

Akutt krise Krisen på Krim ble akutt etter at tre måneder med demonstrasjoner i Ukraina tvang landets president Viktor Janukovitsj, som hadde Russlands støtte, til å gå av 22. februar.

Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov ga i 1954 Krim-halvøya til den daværende sovjetrepublikken Ukraina, og landet beholdt området også etter at det ble selvstendig i 1991.

Den russiske Svartehavsflåten holder imidlertid til på Krim, hvor den får bli helt til 2042 i henhold til dagens avtale. (©NTB)

PRO-UKRAINSK: Som respons på Krims visestatsminister Rustam Temirgalievs signaler i dag om at en folkeavstemning om halvøya status vil komme i stand innen to uker, samlet folk seg i Simferopol under ukraisnke flagg for å protestere. Foto: David Mdzinarishvili / REUTERS
PRO-UKRAINSK: Som respons på Krims visestatsminister Rustam Temirgalievs signaler i dag om at en folkeavstemning om halvøya status vil komme i stand innen to uker, samlet folk seg i Simferopol under ukraisnke flagg for å protestere. Foto: David Mdzinarishvili / REUTERS Vis mer