Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterke protester fra idrettsstjerner etter kvelertaket som kostet Eric Garner livet

Protesterer mot politivolden.

STERK PROTEST: Cleveland Browns Johnson Bademosi viste sin støtte til Eric Garner og de mange demonstrasjonene som har vært i USA denne uka. Her i forkant av kveldens kamp mot Indianapolis Colts. Foto: Jason Miller/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
STERK PROTEST: Cleveland Browns Johnson Bademosi viste sin støtte til Eric Garner og de mange demonstrasjonene som har vært i USA denne uka. Her i forkant av kveldens kamp mot Indianapolis Colts. Foto: Jason Miller/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rasismedebatten har blusset opp for fullt etter flere saker der politiet har brukt det som oppfattes som unødvendig mye makt mot svarte under pågripelser og politiaksjoner.

Fellesnevneren i saken mot for eksempel den ubevæpnede 18-åringen Michael Brown, som ble skutt av betjenten Darren Wilson og seksbarnsfaren Eric Garner (43) som døde etter en pågripelse hvor det ble tatt kvelertak på ham, er at ingen av politifolkene har blitt tiltalt.

I en rekke byer over hele USA har mange tusen demonstranter den siste uka protestert mot de mange drapene på svarte, ubevæpnede amerikanere utført av hvite politimenn.

Idrettsstjerner med millionlønninger i amerikansk toppidrett har også, noe uvanlig, tatt debatten til idrettsarenaen.

«I can't breathe» I løpet av helga har det vært kamper i både NBA, og i amerikansk fotballs NFL.

Chicago Bulls-stjernen Derrick Rose varmet i går opp i forkant av kampen mot Golden State Warriors i United Center i Chicago i går kveld ikledd ei T-skjorte med påskriften «I can't breathe» over hele brystet, skriver nyhetsbyrået AP.

Flere videoer har blitt publisert av pågripelsen av Eric Garner, flere politimenn tar tak i mannen, som til slutt blir liggende på bakken mens en politimann holder kvelertak på ham. De siste ordene vi hører er: «I can't breathe».

Også i kveldens kamper i NFL, har flere stjerner markert sitt standpunkt tydelig.

Cleveland Browns Johnson Bademosi hadde teksten skrevet over ryggen på T-skjorta under oppvarming i dag. Detroit Lions-spiller Reggie Bush hadde også skrevet det på brystkasse på sin oppvarmingstrøye.

St. Louis Rams' Davin Joseph tvitret tidligere i dag et bilde av skoa si før dagens kamp mot Wahington Redskins.


På den venstre skoa hadde han skrevet «I can't breathe» med det enkle budskapet «R. I. P Eric Garner» som bildetekst.

Varsler endring USAs justisminister Eric Holder sier det er på tide å foreta seg noe med politiets bruk av dødelig makt.

 Holder opplyste torsdag at han og president Barack Obama er enige om at man må se nærmere på politiets maktbruk.

- Det er behov for endringer for å bedre samfunnets tillit til politiet i tillegg til å etterforske mulig misbruk av og brudd på borgerrettighetene i enkeltsaker, sa Holder.

Obama har også uttalt etter de mange sakene at svarte har fått mindre tillit til politiet. I tillegg har han bevilget beløp i hundremillionersklassen for å forbedre borgerrettighetene i landet.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media