Sterke reaksjoner: - Nå er det nok

Blant annet folkevalgte Republikanere uttrykker sterk motstand mot Donald Trumps tale i Det hvite hus.

LANGET UT: President Donald Trump viser seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON / PHILADELPHIA / OSLO (Dagbladet): President Donald Trump viste seg nettopp for første gang siden valgnatta. I en tale fra podiet i presserommet i Det hvite hus kom han nok en gang med en rekke påstander om valgfusk.

Presidentvalget har vist seg å bli svært spennende. Her kan du se status i vippestatene som blir avgjørende.

Mange reagerer sterkt på presidentens tale.

FORFATTER: Mary Trump har skrevet bok om presidenten og hans oppvekst. Foto: Peter Serling/Simon & Schuster via AP
FORFATTER: Mary Trump har skrevet bok om presidenten og hans oppvekst. Foto: Peter Serling/Simon & Schuster via AP Vis mer

Kaller onkelen «desperat»

Trumps niese, psykologen og forfatteren Mary Trump, kaller sin onkel for «desperat». Tidligere i år ga hun ut boka med følgende tittel: «Altfor mye og aldri nok. Hvordan min familie skapte verdens farligste mann».

- Skaden han nettopp gjorde er uberegnelig, sier Mary Trump til MSNBC torsdag kveld lokal tid.

Hun mener Trumps offentlige uttalelser er en indikasjon på hvor dårlig det står til privat.

- Donald har aldri vært på dette stedet før, hvor det ikke er noen som kan redde ham, sier hun.

Ellen Weintraub, lederen for den føderale valgkommisjonen (FEC), ber president Trump slutte å spre løgner og konspirasjonsteorier.

- Nå er det nok, herr president. Nok. Å spy ut konspirasjonsteorier om valget vil ikke endre resultatet. Stemmene er avgitt. Stemmene vil bli opptalt. Folkets vilje vil skje. Dine løgner undergraver demokratiet vårt og skader landet. Bare stopp, skriver hun på Twitter.

Ellen Weintraub. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
Ellen Weintraub. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster Vis mer

Trump kom ikke noen dokumentasjon som kan bevise påstandene om valgfusk under pressekonferansen, skriver nyhetsbyrået AP. Også CNN og New York Times melder at det ikke ble lagt fram ett eneste bevis på valgfusk.

Joe Biden, demokratenes presidentkandidat, viser ikke til talen direkte, men skriver nå på Twitter at Trump går rettens vei for å stoppe opptelling avstemmer.

- Vi har samlet den største beskyttelsesinnsatsen i historien for å kjempe tilbake og trenger din hjelp, skriver Biden på Twitter.

- Sinnssykt og misledende

Også flere av presidentens republikanske partifeller uttrykker sterk motstand mot hans tale. CNN omtaler det som det første tegnet på at Republikanerne begynner å forberede seg på tiden etter Trump.

- Dette begynner å bli sinnssykt, sier Adam Kinzinger, en kongressmann fra Illinois.

Han omtaler presidentens uttalelser som misledende.

- En sittende president undergraver vår politiske prosess og setter spørsmål ved legitimiteten av stemmene til utallige amerikanere, uten bevis. Det er ikke bare farlig og galt, det undergraver selve fundamentet denne nasjonen ble bygget på. Enhver amerikaner burde få hans eller hennes stemme telt, skriver republikaneren og kongressmannen Will Hurd på Twitter.

UTTALER SEG: Joe Biden gjorde en opptreden og kommenterte den siste utviklingen i valget torsdag 5. november. Video: AP/NTB Vis mer

- Farlig for demokratiet

- Det er ikke noe forsvar for presidentens kommentarer i kveld som undergraver vår demokratiske prosess. USA teller stemmer, og vi må respektere resultatet som vi alltid har gjort, sier Larry Hogan, Republikanernes guvernør i Maryland.

Hogan regnes som en mulig presidentkandidat i 2024, og har tidligere vært kritisk til Trump.

- Hvis noen har bevis på fusk, må det bli lagt fram og behandlet. Alt annet skader integriteten til valgene våre og er farlig for demokratiet, sier kongressmannen Paul Mitchell fra Michigan.

Rick Santorum. Foto: REX / NTB
Rick Santorum. Foto: REX / NTB Vis mer

Også Marco Rubio, en profilert senator fra Florida, understreker at systemet er rustet for å håndtere valget på en god måte. Han sier det må legges fram bevis for påstander om valgfusk.

- Å bruke dager på å telle lovlige avgitte stemmer, er ikke juks, slår Rubio fast.

Pat Toomy, republikansk senator fra Pennsylvania, uttrykker bekymring for at delstaten «mangler åpenhet» rundt stemmetellingen, men sier samtidig at «alle partier må akseptere utfallet av valget, uansett om de vant eller tapte», ifølge New York Times.

Tidligere presidentkandidat reagerer

Senatoren fra Utah, Mitt Romney skriver på Twitter at «å telle hver stemme er i hjertet av demokratiet».

- Prosessen er ofte lang og frustrerende for de som stiller til valg. Stemmene vil bli telt. Om det er påståtte uregelmessigheter, vil de bli etterforsket og til slutt løst i retten. Ha tro på vårt demokrati, vår grunnlov og det amerikanske folket, skriver Romney, som i 2012 stilte som republikanernes presidentkandidat.

Mitt Romney. Foto: Greg Nash / POOL / AFP
Mitt Romney. Foto: Greg Nash / POOL / AFP Vis mer

Republikaneren Rick Santorum, som tidligere satt i Senatet og nå er kommentator på CNN, reagerer voldsomt på presidentens uttalelser.

- Ingen republikansk folkevalgt vil stille seg bak denne uttalelsen. Det er noe av den de kan stille seg bak, fordi det reflekterer sannheten. Men store deler av denne uttalelsen var ikke saklig, til tider agiterende, og noe presidenten i USA eller andre folkevalgte ikke bør si hvis ikke de har bevis som kan dokumentere det, sier Santorum i CNNs direktesending.

Santorum deltok i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012, men det var altså Romney som fikk stille som partiets kandidat i valget.

Dagbladet følger saken og oppdaterer fortløpende.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer