Norsk barnevern og menneskerettighetene

Sterke reaksjoner: - Skremmende

Sentrale politikere reagerer kraftig på fylkesnemndenes tallrike lovbrudd ved samværsfastsettelse i omsorgsovertakelsessaker.

FÅ SAMVÆR: Mandag omtalte Dagbladet en ny studie fra Høgskolen i Østfold som avdekker tallrike lovbrudd i fylkesnemndenes vedtak om fastsettelse av samvær. Foto: Nina Hansen
FÅ SAMVÆR: Mandag omtalte Dagbladet en ny studie fra Høgskolen i Østfold som avdekker tallrike lovbrudd i fylkesnemndenes vedtak om fastsettelse av samvær. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er rett og slett skremmende lesning, sier Åslaug Sem-Jacobsen (SP) i Stortingets familie- og kulturkomité.

Mandag omtalte Dagbladet en ny studie fra Høgskolen i Østfold som avslører alvorlige offentlige lovbrudd mot barn.

Den ferske studien omhandler fylkesnemndenes fastsettelse av samvær mellom barn og foreldre etter omsorgsovertakelse, og er nylig publisert i det juridiske tidsskriftet Kritisk juss.

9 av 10 saker

Studien tar for seg samtlige førstegangsvurderinger av omsorgsovertakelse med fastsettelse av samvær som er lagt ut på Lovdata fra juli 2018 og ut 2019.

I mer enn ni av ti vedtak konkluderer fylkesnemnda med at det skal være en langvarig plassering og derfor bare noen få samvær mellom barn og biologiske foreldre i året.

I disse sakene framkommer det ikke at fylkesnemndene har gjort en individuell vurdering opp mot det enkelte barns behov ved samværsfastsettelse, slik loven krever.

- Slik det framkommer i vedtakene, framstår det som en praksis hvor standardiserte strofer benyttes framfor en reell vurdering og vekting i den enkelte sak, sier forskeren, høgskolelektor Tina Gerdts-Andresen, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer