Sterke reaksjoner: - Superspreder

Donald Trumps samling i Det hvite hus omtales som «covid-fest». Norsk ekspert kaller det et potensielt superspreder-arrangement.

PUBLIKUM: Donald Trump hadde et eget publikum til stede i Det hvite hus da han talte til folket for første gang etter at valgresultatene begynte å strømme inn. Foto: AP
PUBLIKUM: Donald Trump hadde et eget publikum til stede i Det hvite hus da han talte til folket for første gang etter at valgresultatene begynte å strømme inn. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump holdt like etter klokka 08 norsk tid en tale fra Det hvite hus. Talen inneholdt oppsiktsvekkende påstander, som har vakt sterke reaksjoner.

Kritikken hagler også av andre årsaker.

Mange har nemlig bitt seg merke i at tilskuerne samlet seg tett i tett, uten munnbind.

Det er sterke reaksjoner på håndteringen av smittevernet. På Twitter omtales møtet som «covid-fest» og et «massesmitte-arrangement».

Flyttet

Trump hadde egentlig planlagt å avholde valgnattfesten på Trump International Hotel, men endret disse planene da det ble nedlagt forbud om samlinger på mer enn 50 personer i Washington, som følge av de stadig økende smittetallene.

Festen ble derfor flyttet til Det hvite hus, og gjestelista ble også kuttet fra 400 til 250 personer, ifølge IBTimes.

Det er uklart om tilskuerne i Det hvite hus ble covid-testet før de fikk slippe inn.

FLYTTET: Trump hadde egentlig planlagt å avholde valgnattfesten på Trump International Hotel, men endret disse planene da det ble nedlagt forbud om samlinger på mer enn 50 personer i Washington, som følge av de stadig økende smittetallene. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB
FLYTTET: Trump hadde egentlig planlagt å avholde valgnattfesten på Trump International Hotel, men endret disse planene da det ble nedlagt forbud om samlinger på mer enn 50 personer i Washington, som følge av de stadig økende smittetallene. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Vis mer

Reaksjoner

Dagbladet har spurt professor og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge om dette potensielt kan bli et «superspreder»-arrangement.

- Helt klart, her ser vi en potensiell «superspreading»-begivenhet. Det vil si en samling mennesker der noen få smittede kan smitte mange andre mennesker. Folk sitter tett på hverandre og her er både dråpe- og luftsmitte veldig sansynlig.

Klein viser til at coronaviruset har tre smitteveier: overflate, dråpesmitte og luftsmitte.

Han forklarer:

  • «Overflate»-veien, gjennom berøring av en overflate som er kontaminert med SARS-CoV-2-viruset, for eksempel en lysbryter, et dørhåndtak eller en andres hånd. Det kan overføre viruset til hånden din, og deretter kan du smitte deg selv ved å berøre munnen, neseborene eller øynene.
  • Dråpesmitte eller «ballistisk dråpe». Dråper er spyttpartikler eller respirasjonsvæske (større enn ca. 100 mikrometer, med 1 mikrometer = en milliondel av en meter) som blir spres fra infiserte individer når de hoster, nyser og i mindre grad snakker. De flyr ballistisk (som et prosjektil) gjennom luften, som i det berømte videospillet «angry birds». De smitter ved å lande munnen, neseborene eller øynene. Hvis de ikke treffer noen, faller de til bakken på 2-4 m.
  • Luftsmitte eller «Aerosol»-veien. Aerosoler er også partikler av spytt, men de er mindre enn ca. 100 mikrometer. Av denne grunn kan de somle mer i luften, fra titalls sekunder til timer, og kan reise lengre avstander. De smitter ved å bli inhalert gjennom nese eller munn, eller (mindre sannsynlig) ved avsetning på øynene. Avhengig av størrelse holder de seg lenger/reiser lenger i luften, og de når også forskjellige deler av menneskets luftveier
TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

- Stor risiko

- Det er veldig mye evidens fra forskning om at luftsmitte spiller en stor rolle. Mens de fleste forskere tror at aerosoloverføring er viktigere enn denne «overflate»-veien, er det bevis for at viruset kan overføres på denne måten.

Eksperten påpeker derfor at det er viktig å vaske hendene og bruke antibac.

- Men du bør ta minst like mye hensyn til luften du puster inn, som å desinfisere overflater og hendene dine.

- Hvor stor risiko er det for å bli smittet om man oppholder seg på denne måten?

- Veldig stor, sier eksperten.

Han påpeker at selv om gjestene ble testet på forhånd, er risikoen stor for smittespredning.

- Det avhenger litt av hvilken test de har brukt, men selv med en PCR-test som er veldig nøyaktig, kan det oppstå falske negative, for eksempel om prøvetakingen ikke blir gjort korrekt.

En studie fra Japan viser at superspredning oppstår i lukkede rom med dårlig ventilasjon, store folkemengder og der det ikke holdes avstand mellom personer.

Studien viser også at roping, sang og tung pust kan øke risikoen for spredning.

Munnbind-kritikk

Mens president Donald Trump den siste tida har holdt mange store folkemøter rundt om i USA, har Biden-kampanjen satset på «drive-in»-møter, hvor deltakerne sitter i bilene sine.

Presidenten har gjentatte ganger fått kritikk for å samle store folkemengder tett, der få bruker munnbind.

Det er også avdekket smitte etter Trumps valgkampmøter, blant annet i Nord-Carolina, der to fikk påvist smitte etter møtet.

Førstedame Melania Trump fikk kritikk tirsdag for å ha avlagt sin stemme i valglokalet i Florida uten munnbind. Ifølge The New York Times var hun den eneste som stemte uten å bruke munnbind.

Ifølge valgobservatør Wendy Sartory Link skal imidlertid førstedamen ha vært den eneste i lokalet da hun avla stemme.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer