Sterke reaksjoner etter at åtteåring er funnet voldtatt og drept i Pakistan

Det tolvte drapet av denne typen de siste to åra.

PROTESTER: Zainab (8) ble funnet død i på en søppelplass, etter å ha vært savnet i flere dager. Dette er 12. gang en jente har blitt bortført, voldtatt og drept i området. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag 5. januar gikk åtte år gamle Zainab til koranskolen i Road Kot-området i byen Kasur, øst i Pakistan. Hun kom aldri tilbake.

Tirsdag ble hun funnet på en søppelplass, voldtatt og drept, to kilometer fra hjemmet, ifølge BBC.

Ifølge Pakistan Today bodde åtteåringen hos en tante, mens foreldrene var på pilegrimsreise i Saudi-Arabia.

Protester utenfor politistasjonen

Politiet i Kasur oppgir at dette er det tolvte liknende drapet de siste to åra.

Det er stor misnøye med at politiet ennå ikke har klart å ta de skyldige, og at myndighetene ikke klarer å stoppe kidnapping, seksuelle overgrep og drap på barn.

- Hvis politiet hadde handlet umiddelbart, ville den skyldige vært tatt, sier Zainabs far, som nå er tilbake i landet, til Geo TV. ​

Onsdag og tordag har demonstranter samlet seg rundt politistasjonen og distriktssykehuset og ropt slagord mot styresmaktene.

Protestene skjer i mange former. Flere markeder og utdanningsinstitusjoner er allerede stengt, ifølge Pakistan Today. Advokatforeningen i provinsen har allerede gått ut i streik, og foreningen for høyesterettsadvokater i hovedstaden Islamabad har annonsert at de vil følge etter.


      BEGRAVET ONSDAG: Zainab (8) ble fulgt til begravelsen av en stor folkemengde i Kasur i Punjab. Foto: Ghazi Ahmed / AFP / NTB Scanpix
BEGRAVET ONSDAG: Zainab (8) ble fulgt til begravelsen av en stor folkemengde i Kasur i Punjab. Foto: Ghazi Ahmed / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er planlagt flere demonstrasjoner og minnestunder over hele landet.

Ikke alt går like fredelig for seg. Flere veier er blitt stengt av demonstranter, biler er satt fyr på, og bygninger er blitt vandalisert.

Minst to av demonstrantene ble drept og flere såret, da politiet skal ha skutt mot demonstranter som forsøkte å storme politistasjonen onsdag, ifølge Pakistan Today og BBC.

Delstatsregjeringen i Punjab har lagt ut en melding om at de fire politimennene som skjøt mot demonstrantene er arrestert og skal etterforskes.

Justisminister i Punjab, Rana Sanaullah, sier til Geo TV at to personer er mistenkt for drapet på Zainab. Han bestrider at politiet gjør lite i saken, og påpeker at de konstant er i kontakt med Zainabs familie, og at etterforskning pågår.

Stort engasjement i sosiale medier

Flere partiledere har gått ut på Twitter, i tillegg til aktivister, artister, cricketspillere og andre kjendiser. #Justice4Zainab er den mest brukte emneknaggen i Pakistan de siste dagene. Hittil er den brukt av 100 000 twitterkontoer.

Delstatsminister i Punjab, Shehbaz Sharif, er en av dem som har uttalt seg på Twitter:

«Drapet på en åtte år gammel jente i en overgrepssak smerter meg. Samfunn som ikke kan beskytte sine barn er evig fordømt. Jeg kommer ikke til å hvile før de som står bak denne feige handlingen er tatt og har fått lovens strengeste straff».

Menneskerettighetsaktivisten Malala Yousafzai har også uttrykt bekymring.

«Dette må stoppe. Regjeringen og de aktuelle styresmaktene må handle.»